Египтолог от Белгия е открил най-старото изображение да древноегипетски демони.

...
Египтолог от Белгия е открил най-старото изображение да древноегипетски демони.
Коментари Харесай

Откриха най-старите древноегипетски демони

Египтолог от Белгия е разкрил най-старото изображение да древноегипетски демони. Находката демонстрира, че мислите за демонични същества са пълнили въображението на античните египтяни още преди 4000 години.

На рисунките, показани неотдавна на интернационалната конференция по древноегипетска демонология, извършена в университета на Суонсий (Swansea University), злите същества хващат своите жертви и им отрязват главите. Общо взето, кървави подиуми.

Ваел Шербини (Wael Sherbiny), експерт по древноегипетски религиозни текстове, е разкрил изображения на два демона върху две гробници от Средното царство на Древен Египет, които са на повече от 4000 години.

Третият дявол бил разказан в 4000-годишен свитък, открит по-рано от откривателите в египетския музей в Кайро, където никой не си спомнил за него повече от 70 години. Това бил най-старият и най-дълъг египетски кожен манускрипт.

„ Тези три демона към този момент са познати на учените с помощта на антични текстове. Но описанието на два от тях беше незнайно до момента – споделя Шербини пред Discovery News.

Двата демона – единият Ин-теп (In-tep) във тип на куче-павиан, и Чери-бенут (Chery-benut) във тип на неопределена фигура с глава на човек – са показани като стражи на входа на постройка. Възможно е това да е било нещо като храм, който съдържа няколко стаи, охранявани от други демонични същества.

Ученият отбелязва, че с изключение на имената на демоните няма други съпроводителни текстови детайли, които да изясняват същността на двете зли същества.

„ Името на първия дявол – Ин-теп – може да сочи, че той отсича главата като наказване за всеки извършител на свещеното място “, споделя Шербини.

Третият дявол – Икенти (Ikenty) – бил страж на огнената врата, която води към неразрешено място, криещо божествения облик. Отбелязва се, че изображението на демона към този момент е било добре познато на египтолозите и нееднократно е срещано от учените, изследващи културата на Древен Египет. Той е изобразен на гробница от Средното царство (1870–1830 година пр.н.е.) във тип на птица с черна котешка глава.

Интересното е, че Шербини разкрил същия дявол, само че в по-различна „ форма “ в по-древния кожен свитък. По създание тази рисунка се явява най-древното изображение на Икенти. „ Текстовете сочат, че този дявол мълниеносно е нападал и неизбежно е вземал в плен този, който е виждал “, прибавя Шербини.

Древните египтяни са вярвали, че светът е обитаем с голямо количество същества, притежаващи суперсили. Те можели да бъдат както положителни, по този начин и зли духове. „ И те са играли роля в разнообразни обстановки, засягащи разнообразни сфери на човешкия живот, а също са имали опция да влияят върху индивида и след неговата гибел “, изяснява ученият.

Изображенията на Ин-теп, Чери-бенут и Икенти сочат, че комплицираните и многоцветни рисунки на демонични същества от Новото царство (преди към 3500 г.) имат доста по-древни корени, в сравнение с се е считало преди.

Египтологът ще разгласява изображенията на демоните в идна публикация, където ще опише за огромните проучвания, които включват сложен разбор на текстовете, в които се появява изложение на демоните.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР