Египтяните са разделени относно неотдавнашната забрана за носене на никаб в училищата

...
Египетското правителство забрани на ученичките да носят никаб, воал, покриващ
Коментари Харесай

Египетското правителство забрани на ученичките да носят никаб, воал, покриващ лицето, в училищата, според държавните медии.

Изявлението на министъра на образованието Реда Хегази, публикувано в понеделник и цитирано от държавния вестник Ahram, казва, че учениците имат „незадължително“ право да избират дали да покриват косите си в училище. В изявлението обаче се добавя, че покривалото за коса не може да покрие лицето им.

„Всякаква форма на покритие за коса, която противоречи на състоянието на видимото лице, не е приемлива и покритието за коса трябва да бъде в цвета, избран от министерството и местната дирекция по образование“, добави той.

Решението ще влезе в сила от учебната година на 30 септември и ще продължи до 8 юни 2024 г.

Египтяните, говорейки пред Ал Джазира при условие за анонимност, изразиха смесени мнения относно забраната.

M A, 33-годишен маркетинг мениджър от Александрия, каза, че е против носенето на никаб в училищата, защото затъмнява това, което трябва да бъде „прозрачен“ образователен процес.

„Всичко, което пречи на учителите да разчитат правилно езика на тялото и изражението на лицето на ученика, за да могат да им помогнат или да покажат необходимото внимание, не трябва да се допуска в училищата“, каза той.

M M, който също се съгласи със забраната на правителството, каза, че прилагането на това решение е необходимо от гледна точка на сигурността.

„Училищните власти трябва да могат да идентифицират хората, които влизат и излизат от училище“, каза 38-годишният архитект, който също е от Александрия.

Той каза, че учениците, носещи никаб, са до голяма степен отчуждени в училищата, независимо дали са смесени или сегрегирани.

От друга страна, той вярва, че забраната може да накара някои родители да преместят децата си от смесени училища в само женски.

Според изявлението на министра ученичката трябва да вземе решението да покрие косата си „въз основа на собственото си лично желание без натиск или сила от което и да е лице или друго образувание, различно от родителите“, в очевидно препратка към местните религиозни групи и движения.

В изявлението се казва, че родителите трябва да бъдат информирани за избора на дъщеря им и се добавя, че властите ще проверят знанието на настойниците за избора на ученика по въпроса.

„Жените винаги дърпат късата сламка“

Писателят F A, 45, от Кайро, смята, че решението на правителството е последният случай на това как жените се използват като „боксови чували … социално, политически и икономически“.

„Няма значение под какъв претекст или под никакъв … жените винаги дърпат късата сламка“, каза тя.

„История, стара като времето, която продължава да се пише и мнозина я аплодират/осъждат в зависимост от това кой обектив са поставили, за да видят света.“

Тя каза: „Тъй като Франция забрани абая и буркини, Египет последва примера със забраната на никаба и преди това Върховният съд на САЩ отмени Роу срещу Уейд, а талибаните продължават сериозно да ограничават и ограничават жените да живеят основно – полицията на женските тела продължава.”

I A, 33-годишен строителен инженер, също изрази подкрепа за жените, които носят никаб в училищата, „тъй като това е част от свободата на всеки“.

„Египет е мюсюлманска страна“, каза той пред Al Jazeera, добавяйки, че вярва, че ще бъде трудно да се изтрие идентичността на страната с подобно решение.

Правителството взе това решение, „за да подобри сигурността във всички области, които намирам за противоречащи на правата на човека“, каза I A.

Хиджабът, който покрива косите на жените, но не и лицето, се носи широко в Египет, докато никабът се носи повече от хора с ултраконсервативна среда.

В египетското общество от дълго време се водят ожесточени дискусии относно носенето на никаб на обществени места и в образователни институции.

Различни образователни институции в страната автономно налагат забрани върху никабите.

През 2015 г. университетът в Кайро въведе забрана за носенето на никаб за своя персонал, която беше потвърдена през следващите години от египетското правосъдие през 2016 г. и 2020 г. въпреки обжалванията.

Предложенията за забрана на никаб, внесени в египетския парламент през последните години, бяха или оттеглени, или отхвърлени.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР