Египетско-японска експедиция е открила гробница и съкровище от артефакти от

...
Египетско-японска експедиция е открила гробница и съкровище от артефакти от
Коментари Харесай

Откриха древноегипетска гробница на близо 5000 години край Кайро

Египетско-японска експедиция е разкрила гробница и богатство от артефакти от разнообразни исторически интервали в некропола Сакара край Кайро, разгласи Министерството на туризма и на паметниците на културата. 

Находката дава скъпа информация за развиването на района, споделя ръководителят на японския екип Нозому Каваи. Смята се, че гробницата е от времето на  Втората династия на Древен Египет, която продължава от към 2800 до 2675 година пр.н.е. Издълбаният в скалите мемориал е пример на уменията на древноегипетските строители. 

Други забележителни открития са погребенията на възрастен човек с цветна маска на лицето и на малко дете. Наред с това учените са намерили остатъци от погребални церемонии от Късния и Птолемейския интервал, както и саркофаг от Осемнадесетата династия, съдържащ добре непокътнат съд от алабастър. 

Екипът се е натъкнал и на удивителна сбирка от амулети, керамични съдове, изписани с писмени знаци глинени плочки и две скулптури, изобразяващи богинята Изида и детето господ Харпократ. 

Сакара е некропол на древноегипетската столица Мемфис. Комплексът е прочут със стъпаловидната пирамида на фараона Джосер, считана за първата каменна сграда в света.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР