Египетско-германска експедиция откри първия изцяло запазен зодиак на тавана на

...
Египетско-германска експедиция откри първия изцяло запазен зодиак на тавана на
Коментари Харесай

Откриха първия изцяло запазен зодиак в Египет

Египетско-германска експедиция откри първия напълно непокътнат зодиак на тавана на храма в град Есна, който се намира на западния бряг на река Нил, на 55 километра южно от Луксор, заяви Министерството на туризма и на паметниците на културата.

Цветните релефи са грейнали след петгодишна реставрационна работа, при която е отхвърлен слой от прахуляк и замърсявания.

Релефът съдържа дванадесетте зодиакални знака и планетите Юпитер, Сатурн и Марс. Изобразени са божества, животни и същества с магична мощ като змия с глава на овен и птица с глава на крокодил. 

“За първи път виждаме тези надписи и релефи в храма в Есна, ” споделя доктор Хишам ел Лейти, който управлява реставрационния план от египетска страна. По думите му такова изобретение не участва в изявленията на френския египтолог Серж Сонерон, който документира релефите в храма през 1963 и 1975 година.

Зодиакът е част от астрономията на Древен Вавилон, която най-вероятно е била донесена от гърците, управлявали Египет през последните три епохи прочие н. е., показва ръководителят на екипа от Университета в Тюбинген, Германия, Кристиан Лайц. 

Въпреки известността на зодиака още в далечното минало, изображението му е необичайност в древноегипетските храмове. Освен този в Есна, са известни единствено двата зодиака в храма в Дендера (Дандара), като единият от тях е изнесен от Египет и се намира в Лувъра в Париж.

Храмът в Есна, отдаден на бога на плодородието Хнум, датира от римския интервал. Изграждането му стартира при император Клавдий, който ръководи от 41 до 54 година, а украсата му е приключена по времето на Деций Траян, който заема престола от 249 до 251 година.

През 19-и и 20-и век местността към храма се застроява и заселва, като античната постройка даже е употребена като склад за памук, съобщи Българска телеграфна агенция. Проектът за реставрацията му стартира през 2018 година.

Egypt’s first complete Zodiac was uncovered on the ceiling of the Temple of Esna in Luxor governorate during restoration work carried out by an Egyptian-German expedition:
— Talking Pyramids (@Bennu)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР