Eгипетският президент Абдел Фатах ас Сиси се е съгласил да

...
Eгипетският президент Абдел Фатах ас Сиси се е съгласил да
Коментари Харесай

Египет ще пусне 20 камиона с хуманитарна помощ за Газа, каза Байдън

Eгипетският президент Абдел Фатах ас Сиси се е съгласил да отвори граничен пункт " Рафах " за прекосяването през него на към 20 камиона с филантропична помощ за линията Газа. Това заяви президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Тази сделка е пробив във визитата на Байдън, която цели усмиряване на напрежението в района поради войната сред Израел и Хамас. Мисията му беше пред неуспех след във вторник. След гърмежа Йордания анулира втората част от програмата на Байдън, която включваше среща на върха в Аман с водачите на Йордания, Египет и Палестинската автономност.

Обявената от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни за терористична организация Хамас упрекна Израел за гърмежа в болница. Според Израел той е породен от несполучлив ракетен изстрел на " Ислямски джихад ", друга формация в анклава. Жертвите се правят оценка на близо 500 от Хамас, като Израел разгласи цифрите за повишени. По време на срещата си с премиера Бенямин Нетаняху в сряда Байдън сподели, че гърмежът, при който починаха голям брой палестинци в болница в Газа,

" Сиси заслужава същински поздравления за разбирането, което прояви ", сподели Байдън пред кореспонденти.

Египетският " Рафах " е единственият граничен контролно-пропускателен пункт с линията Газа, който не се управлява от Израел. В момента той е затворен. Затворени са и израелски пунктове.

Байдън, който е разговарял по телефона със Сиси, сподели, че
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР