Египетски, катарски и американски преговарящи са близо до удължаване на

...
Египетски, катарски и американски преговарящи са близо до удължаване на
Коментари Харесай

Израел и Хамас са близо до удължаване на примирието

Египетски, катарски и американски договарящи са покрай удължение на четиридневното помирение в Газа , което изтича в понеделник, споделиха източници от египетските служби за сигурност на фона на възходящия интернационален напън за продължение на договорката, която докара тишина в Газа, предава Ройтерс.

Палестинската формация " Хамас " желае четиридневно удължение, до момента в който Израел желае удължение всеки ден , като не престават договарянията кои палестински пандизчии ще бъдат освободени, споделиха източниците.

Израелски чиновник по-рано повтори позицията на Тел Авив, че ще се съгласи на спомагателен ден помирение за всеки спомагателни 10 освободени заложници и всякога да освобождава три пъти повече палестинци. Броят на спомагателните дни е стеснен до пет , добави служителят.

Палестински чиновник, осведомен с договарянията за помирение, сподели, че и " Хамас ", и Израел са посочили позитивно отношение към настояванията за удължение на паузата в боевете , само че добави, че " окончателното решение към момента не е реализирано ".

, в това число 4-годишно момиче с двойно израелско и американско поданство, с което общият брой на заложниците, освободени от петък, доближи 58 , в това число чужденци. Израел освободи 39 младежи палестински пандизчии в неделя, като общият брой на палестинците, освободени по време на примирието, стана 117 .

Съгласно изискванията на актуалната договорка, " Хамас " би трябвало да освободи общо 50 израелски дами и деца, държани като заложници в Газа, което значи, че 11 остават да бъдат освободени в понеделник . В договорката няма ограничаване за броя чужденци, които да бъдат освободени.

Говорител на израелското държавно управление сподели в понеделник, че общият брой на заложниците, които към момента се държат в Газа, към този момент е 184, в това число 14 чужденци и 80 израелци с двойно поданство .
 Израелски пленник съумял да избяга, само че поданици на Газа го върнали в плен
Израелски пленник съумял да избяга, само че поданици на Газа го върнали в плен

Разкази на неговите родственици

Както Израел, по този начин и Хамас и катарските медиатори работят с тях, с цел да разрешат проблемите и да избегнат забавяния, сподели пред Ройтерс чиновник, осведомен по въпроса.

Кабинетът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че преглежда листата с палестински пандизчии, който е получил от " Хамас " за освобождение в понеделник, и ще даде спомагателна информация, когато е допустимо.

Говорителят на " Хамас " Осама Хамдан, говорейки пред ливанския ефирен оператор LBC, сподели, че и по този метод да удължи примирието. " Хамас " по-рано съобщи, че не държи всички заложници, които са били доведени в Газа .

След като примирието завърши,, " ще се завърнем с цялостна мощ, с цел да реализираме задачите си: унищожаване на " Хамас " ; гарантиране, че Газа няма да се върне към това, което беше; и несъмнено освобождение на всичките ни заложници ".

Палестинците в Газа споделиха в понеделник, че се молят за удължение на примирието. Някои посещаваха домовете си, превърнати в отломки от седмици на интензивни израелски бомбардировки, до момента в който други се редяха на опашка за брашно и други съществени артикули, доставяни от филантропичната организация на Организация на обединените нации за палестинците UNRWA.

, е първото прекъсване на боевете след седем седмици, откогато, убивайки 1200 души и отвеждайки към 240 заложници в Газа.

В отговор на тази офанзива Израел бомбардира анклава и предприе сухопътна атака на север. Според здравните управляващи в Газа към 14 800 палестинци са били убити, а стотици хиляди са разселени.

Катар, Египет, Съединените щати, Европейският съюз и Испания работят за удължение на прекратяването на огъня , сподели външният министър на палестинската автономност Рияд ал Малики по време на конференция в Барселона, отдадена на рецесията.
 Нетаняху от Газа: Ще продължим до края - до победа
Нетаняху от Газа: Ще продължим до края - до победа

Израелският министър председател обиколи линията Газа, където беседва с бойци

Ал-Малики, чиято власт ръководи окупирания Западен бряг, сподели на Форума за Средиземноморския съюз, че интернационалната общественост би трябвало да окаже напън върху Израел да удължи примирието за неопределен срок. Броят на жертвите ще се удвои, в случай че войната се възобнови във вторник, добави той.

Първият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел сподели на същата конференция, че актуалното помирение е значима първа стъпка, само че че ще са нужни доста повече, с цел да се облекчи обстановката.

Борел също по този начин прикани Израел да не " реколонизира Газа " , като сподели, че основаването на палестинска страна на Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа е най-хубавата гаранция за мира и сигурността на Израел.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес сподели, че " Хамас " към този момент не може да ръководи Газа след края на военните дейности, защото няма " дневен ред за мир ".
 Израел удостовери: Убити са петима командири от Хамас
Израел удостовери: Убити са петима командири от Хамас

Това е станало преди примирието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР