Египетската държавна Главна агенция за снабдяване със суровини (GASC) на

...
Египетската държавна Главна агенция за снабдяване със суровини (GASC) на
Коментари Харесай

Българска пшеница печели на търговете в Египет и Алжир

Египетската държавна Главна организация за доставяне със първични материали (GASC) на извършен в сряда интернационален търг за импорт на хлебна пшеница, закупи 350 хиляди тона от зърнената просвета, създадена във Франция, България и Русия.

Това написа sinor.bg, базирайки се на известие от френската компания за търговия и транспорт на селскостопански артикули GrainTrade,

Спрямо последния извършен търг от GASC преди близо 2 месеца, цената на пшеницата е скочила с цели 44% достигайки 486,17 $ за звук.

Това бе първият сполучлив търг за покупката на пшеница, проведен в Египет след нахлуването на Русия в Украйна, като в това време един бе анулиран поради високите цени, до момента в който северноафриканската страна подхващаше съвсем обезверени стъпки за обезпечаване на нужните количества, в това число с намаление на условията за мокрота и търсене на нови снабдители в Азия, измежду които Казахстан и Индия. Нещо повече, Египет даже разгласи, че

на фона на актуалните високи цени няма да внася пшеница до края на годината, защото наличните ресурси и идното изкупуване на локалната годишна продукция били задоволителни за обезпечаване на нужните количества.

Най-евтина се оказа съветската пшеница, от която са закупени 50 хиляди тона за 460 $ за звук C&F (транспортни разноски, застраховки, логистика и превоз за сметка на продавача, бел.ред.) с доставка сред 1 и 15 юни. Следва създадената в България с цени от 449,5 $ за звук FOB и 30,5 $ на звук транспортни разноски, или 480 $ за звук C&F, като ще бъдат доставени 60 хиляди тона сред 20 и 31 май.

Най-скъпа се оказа пшеницата от Франция с 451,75 $ за звук FOB и 42,5 $ на звук транспортни разноски, или 494,25 $ за звук C&F, като от нея са закупени 240 хиляди тона с доставка сред 20 и 31 май.

На предходния търг, извършен на 17 февруари, Египет закупи 180 хиляди тона румънска пшеница при 338,55 $ за звук.

Междувременно държавната Алжирска конфедеративна работа по зърното (OAIC) е закупила на търг 100 хиляди тона хлебна пшеница, създадена в Румъния и България, на цена от 460 $ за звук C&F с доставка през май-юни. Алжир не разгласява публични резултати от търговете и информацията за тях идва от участниците на пазара.

В края на март Алжир закупи 600 хиляди тона създадена в Европа пшеница за 448 $ за звук C&F., като съгласно търговци релативно ниската цена е индикатор, че част от количествата ще дойдат и от България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР