Египет заяви в понеделник, че Израел не сътрудничи за доставката

...
Египет заяви в понеделник, че Израел не сътрудничи за доставката
Коментари Харесай

Тирове с тонове хуманитарна помощ чакат да влязат в Газа през границата с Египет

Египет съобщи в понеделник, че Израел не сътрудничи за доставката на помощ в Газа и за евакуацията на притежателите на непознати паспорти през единствения Граничен контролно-пропусквателен пункт, който не управлява напълно, оставяйки блокирани стотици тонове доставки, предава Ройтерс.

 

Кайро споделя, че пропускателният пункт " Рафа ", евентуално жизненоважна точка за по този начин нужните доставки за обсадения палестински анклав, не е публично затворен, само че е неработещ заради израелските въздушни удари от страната на Газа.

 

" Има незабавна нужда да се облекчат страданията на цивилните палестинци в Газа ", сподели министърът на външните работи на Египет Самех Шукри пред кореспонденти, добавяйки, че договарянията с Израел не са били плодотворни.

 

" Досега израелското държавно управление не е заело позиция по отношение на отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах от страната на Газа, с цел да разреши влизането на помощ и излизането на жители на трети страни. "

 

Два египетски източника са разказали на Ройтерс, че за понеделник сутринта е било контрактувано преустановяване на огъня в южната част на Газа, което да продължи няколко часа, с цел да се улесни влизането на помощта и евакуацията през Рафах. Израел обаче отхвърли това. Хамас също отхвърли да е договаряно помирение.

 

На място в Рафа един източник сподели, че не е имало бомбардировки в понеделник и че египетската страна е подготвена за отваряне на пункта. Шукри сподели, че Египет има за цел да разреши естествен поток през Граничен контролно-пропусквателен пункт, в това число за палестинци, търсещи здравно лекуване или обикновено пътешестване.

 

Стотици тонове помощ от неправителствени организации и няколко страни чакаха в камиони в близкия египетски град Ал-Ариш. Отделно видео на Ройтерс сподели камиони за гориво под флага на Организация на обединените нации, които наподобява напущат Газа за Египет през следения от Израел Граничен контролно-пропусквателен пункт Керем Шалом.

 

Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс разгласи, че към 1 милион души са се преместили в южната част на Газа след ултиматума на израелската войска от края на предходната седмица. Вътрешната миграция докара до натоварване на лечебните заведения и дефицит на артикули от първа нужда, до момента в който Тел Авив блокира доставките на гориво, храна, вода и медикаменти в линията.

Хиляди са се струпали при към момента затворен граничен пункт на Газа с Египет, надявайки се да изоставен преди началото на оповестената израелска сухопътна атака. В Израел още веднъж е американският държавен секретар Антъни Блинкън, чиято страна приканва еврейската страна да не позволява цивилни жертви при военния отговор на дейностите на " Хамас " предходната събота.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР