Египет се опитва да предотврати масово изселване от ивицата Газа

...
Египет се опитва да предотврати масово изселване от ивицата Газа
Коментари Харесай

Египет се опитва да предотврати изселването на палестинци от обсадената Газа

Египет се пробва да предотврати всеобщо изселване от линията Газа към своя Синайски полуостров, защото израелската бомбардировка спря пресичането на във вторник, публични лица от Газа и източници от египетската сигурност споделих.

Нападението на Израел над Газа провокира паника в Египет , който прикани Израел да обезпечи безвредно прекосяване на цивилни от анклава, вместо да ги предизвиква да бягат на югозапад към Синай, споделиха два египетски източника по сигурността.

Египет няма да разреши въпросът да бъде решен за сметка на други, сподели Сиси в мнения, предадени от държавната осведомителна организация МЕНА, явно базирайки се на риска палестинците да бъдат изтласкани в Синай.

Граничният пункт Рафах остана затворен в сряда сутринта, откакто египетски военни самолети направиха полети наоколо през нощта, споделиха източници от сигурността. Военните също са заели нови позиции покрай границата, като патрулират региона, сподели Ахмед Салем от Синайската фондация за правата на индивида.

Рафах е единственият вероятен пункт за прекосяване към Синай за 2,3 милиона поданици на Газа. Останалата част от гъсто обитаемата линия е заобиколена от морето и от Израел, който разгласи цялостна блокада на Газа и може да стартира наземна атака.

Преминаването на хора и артикули в и от Газа е строго следено при блокадата, наложена от Египет и Израел.

Израел нанася удари по Газа с си с палестинците, откогато Хамас стартира смъртоносно навлизане в Израел в събота.

Египет, първата арабска страна, която подписа мир с Израел, посредничи сред Израел и палестински фракции по време на предходни спорове в Газа и оказва напън за попречване на по-нататъшна ескалация в актуалните борби.
 Организация на обединените нации: Пълната обсада на линията Газа нарушава интернационалното право
Организация на обединените нации: Пълната обсада на линията Газа нарушава интернационалното право

Изявление на висшия комисар по правата на индивида

В понеделник към 800 души напуснаха Газа през пропускателния пункт Рафа и към 500 души влязоха, макар че пунктът беше затворен за придвижване на артикули, съгласно филантропичната работа на Организация на обединените нации.

Губернаторът на Северен Синай се срещна с локалните управляващи в понеделник, за да обсъди възможни кризи, произлизащи от събитията в Газа, сподели кабинетът му. Линейки са мобилизирани в Синай за възможни евакуации от Газа. Досега няма признаци за всеобщо събиране на палестинци на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах, като единствено плануваните заминавания не престават до вторник.

През 2008 година десетки хиляди палестинци прекосиха Синай, откакто Хамас взриви дупки в гранична стена.

Сигурността в региона към Рафах също е мотив за безпокойствие за Египет, защото в Синай избухна  ислямистки бунт  преди десетилетие. Хамас, който ръководи линията Газа от 2007 година, споделя ислямистката идеология на Мюсюлманските братя, придвижване, неразрешено в Египет.

Египетската войска през последните години значително утвърди своя надзор над Северен Синай, изправен пред спорадични офанзиви там.
 Единствената Топлоелектрическа централа в Газа спря работа - анклавът остава без ток
Единствената Топлоелектрическа централа в Газа спря работа - анклавът остава без ток

Израел наложи цялостна обсада след нападението на " Хамас "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР