Египет откри първата си слънчева електроцентрала в отдалечен пустинен комплекс,

...
Египет откри първата си слънчева електроцентрала в отдалечен пустинен комплекс,
Коментари Харесай

Пустинното слънце ще захранва с енергия Египет

Египет откри първата си слънчева електроцентрала в далечен необитаем комплекс, където държавното управление възнамерява да генерира до 1.8 гигавата от слънцето, с концепцията да понижи зависимостта от замърсяващите и скъпи изкопаеми горива на една от най-населените арабски страни.

Инсталацията, създадена от основаната в Германия компания Ib Vogt и локалната компания Infinity Solar, стартира доставки за националната мрежа през декември, заяви изпълнителният шеф на Ib Vogt Антон Милнър.

64-мегаватовото оборудване е първото от 32-те единици, които държавното управление възнамерява да построи в Соларния парк Бенбан в югоизточната провинция Асуан. Проектът, който дружно с всички съоръжения коства 2.8 милиарда $, би трябвало да бъде приключен през идната година.

" В този цех имаме 200 000 слънчеви панела и 780 насочващи съоръжения, които разрешават на панелите да се нагласят към позицията на слънцето през целия ден ", съобщи шефът на плана Амин ел-Еджири, управител на плана в Ib Vogt.

Инсталацията се намира на 650 км от столицата Кайро, на ръба на Нубийската пустиня. Фотоволтаичните модули, ситуирани на 950 декара, могат да създават задоволително сила, с цел да захранят 20 000 семейства.

Египет сега създава повече от 90% от силата си от петрол и природен газ, съгласно данните на Bloomberg New Energy Finance. Соларния парк Бенбан дружно с други планувани планове би трябвало да помогне на арабската страна да понижи потреблението на въглеводороди.

Страната си е сложила амбициозни цели - да генерира 20% от електрическата енергия си от възобновими източници до 2022 година и 42% до 2025 година

Внос на сила

Бивш експортьор на газ, Египет в този момент би трябвало да внася полутечен природен газ на висока цена, с цел да посрещне енергийните си потребности.

Новите газови залежи, които започнаха произвеждане, в това число гигантското офшорно поле Зор, ръководено от италианската Eni, би трябвало да оказват помощ на страната да запълни дефицита на доставки, да понижи сметките си за импорт и даже да възобнови износа си. Проектите за слънчева и вятърна сила ще са от изгода за преобразуването на енергийния микс в Египет.

Първият кръг от така наречен преференциални цени за слънчева сила докара до инсталирането на планове с потенциал по-малко от 200 мегавата от декларирани няколко гигавата, заради търговски условия, които доста вложители считат за обременяващи.

Правителството усъвършенства изискванията си във втората фаза на програмата, включвайки даже опция за интернационален арбитраж, в опит да притегли по-голям брой задгранични кредитори и вложители.

Естествено развиване

Втората фаза беше по-успешна, като доста планове си осигуриха финансиране. Подобренията в технологиите, които трансформират в рентабилно за вложителите да се възползват от изобилната слънчева светлина на страната, дадоха резултат.

Повечето страни заобикалят преференциалните цени за конкурентните тръжни процедури, които принуждават разработчиците да се конкурират между тях за планове. Египет пусна първия си конкурентен безоблачен търг в края на предходната година, с цел да построи 600-мегаватов цех в региона на Западен Нил, в опит да понижи цената на чистата сила. Търгът притегли 18 претенденти.

" Това е естествено развиване. Основаните на търг схеми ще бъдат по-конкурентни ", твърди Милнър. Ib Vogt възнамерява да построи още 3 единици в Бенбан и да ги свърже с националната мрежа още през четвъртото тримесечие.

Други компании, които строят уреди в слънчевия парк, са норвежката Scatec Solar, френските EDF Energies Nouvelles и Total Eren, дубайската Access Power и саудитските ACWA Power и Al Fanar. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР