Египет и Йордания граничат със зоните, в които се води

...
Египет и Йордания граничат със зоните, в които се води
Коментари Харесай

Д-р Даниела Стоева: Насажда се страх, няма проблем да се пътува д...

Египет и Йордания граничат със зоните, в които се води война. Каква е действителната конюнктура в Египет – на този въпрос ще отговорят от Обединение бъдеще за туризъм на конференция през днешния ден. На въпросите на публицистите ще отговорят компании от организацията, чиито групи с туристи в този момент почиват в Хургада и Шарм Ел Шейх, плават по Нил, които прекосяват Вади Рум на път за Петра и Вади Муса – към Джераш и Аман. Военният спор в Близкия изток слага редица въпроси пред туристическата промишленост, на които ще би трябвало да се търси решение. 

Кризата, подбудена от ковид, още не е затихнала изцяло, но туризмът е подложен в нова комплицирана обстановка. Д-р Даниела Стоева -  заместник-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници /АБТТА/ и член на борда на Европейската асоциация на туроператорите, уточни:

" Военният спор в Израел е следващото предизвикателство, пред което се изправя туристическият бизнес, изключително във връзка с туроператорите и туристически организации. От една страна губим пазар Израел, който е доста значим за входящия туризъм. От друга страна се основават още веднъж предпоставки за затруднена работа във връзка с изходящия туризъм ".

Много ли са туристите, на които би трябвало да бъдат върнати средствата за неосъществени пътувания до Израел, съгласно Павлина Илиева от Обединение бъдеще за туризъм:

" Бяха седмични стратегии, които продължаваха до края на ноември. Бяха 7-8 седмици подред на няколко компании, което е сериозна численост ". 

Египет и Йордания граничат със зоните, в които се води война и в офисите на туроператорите непрекъснато има запитвания, свързани със сигурността. До тези дестинации пътуванията не са анулирани, обръща внимание доктор Даниела Стоева. На тези места няма никакъв проблем да се пътува, акцентира тя. По думите й до известна степен се насажда боязън у потребителите, с цел да взимат решения, които не са в тяхна изгода. Клиентът няма право на възобновяване на суми, в случай че реши да се откаже от пътуването, безапелационна е тя.

Една от аргументите за паника у хората, разяснява Павлина Илиева:

" Проблемите към Йордания и Египет са в това, че външно министерство увеличи оценката за риска от 3 на 4. Същото е и за Израел. Това обърква хората и вкарва огромен боязън и суматоха измежду тях - започнаха да желаят да се отхвърлят от пътуванията. В същото време по договорни връзки ние няма по какъв начин да създадем отвод от контракта, тъй като няма учредения за това, в това време няма по какъв начин да върнем парите от контрагентите, което значи, че всеки, който се е отказал от пътуването си, действително ще бъде по договорни връзки и по изискванията на контракта при отвод ". 

От Обединение бъдеще за туризъм са се обърнали с писмо към Министерски съвет. В него те упорстват:

" Външно министерство да преразгледа оценката на Йордания и Египет за равнището на заплаха, тъй като хората не знаят каква е действителната обстановка. Хаосът и суматохата са огромни ".

Туристическата промишленост към този момент работи в нови действителности, за които би трябвало да бъдем готови, акцентира още Даниела Стоева.

В момента и в Египет, и в Йордания има групи, акцентира Павлина Илиева и съобщи изрично, че към днешна дата всичко е умерено и няма място за терзание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР