Египет и Русия подписаха договор за изграждането на първата атомна

...
Египет и Русия подписаха договор за изграждането на първата атомна
Коментари Харесай

Русия ще строи първата АЕЦ в Египет

Египет и Русия подписаха контракт за построяването на първата атомна електроцентрала в северноафриканската страна. Това стана по време на визитата в арабската страна на съветския президент Владимир Путин.

Договорът за създаване на АЕЦ в Дабаа беше подписан на гала, показана по държавната телевизия, на която участваха Владимир Путин и египетският президент Абдел Сиси, съобщи AFP.

Подписите си сложиха шефът на съветската държавна компания " Росатом " Алексей Лихачов и египетския министър на енергетиката Мохамед Шакер.

Двете страни подписаха през ноември 2015 година две съглашения, по силата на които Русия да финансира и построи АЕЦ с четири реактора по 1200 мегавата. Според египетски медии обектът в Дабаа ще коства 30 милиарда $.

По време на визитата стана ясно още, че вложенията за основаване на съветска промишлена зона в Египет може да доближат 7 милиарда $.

Освен това Русия и Египет се договориха за продан на разследваща информация сред спецслужбите на двете страни за противопоставяне на тероризма.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР