Египет, Етиопия и Судан продължиха днес дългогодишните си преговори за

...
Египет, Етиопия и Судан продължиха днес дългогодишните си преговори за
Коментари Харесай

Египет, Етиопия и Судан продължават преговорите си, свързани със спорен язовир

Египет, Етиопия и Судан продължиха през днешния ден дългогодишните си договаряния за противоречивия язовир, който Етиопия строи на най-големия приток на река Нил, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на длъжностни лица.

До подновяването на диалозите се стигна, откакто предишния месец президентът Абдел Фатах ас Сиси и министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед обявиха, че се стремят до четири месеца да реализират съглашение за употребата на язовира " Възраждане " на Сини Нил на стойност 4,6 милиарда $. Сини Нил се слива с Бели Нил в столицата на Судан Хартум, след което се насочва на север през Египет към Средиземно море.

Египет се притеснява от опустошителни последствия, в случай че язовирът проработи, без да бъдат регистрирани египетските потребности. Най-многолюдната арабска страна в света разчита съвсем напълно на Нил, с цел да обезпечи вода за селското стопанство, както и за над 100 милиона души. Около 85% от дебита на реката идва от Етиопия. Министерството на напояването и водните запаси заяви за възобновените договаряния в Кайро. Министърът на напояването Хани Сеуилам сподели, че Египет желае правно обвързващо съглашение за метода на употреба и пълнене на големия язовир.

Сеуилам съобщи, че има доста " механически и правни решения ", свързани със разногласието, само че не посочи какви са те. Напрежението сред Кайро и Адис Абеба се ускори, откакто етиопското държавно управление стартира да цялостни язовира, преди да реализира съглашение. Остават основни въпроси за това какъв брой вода ще пусне Етиопия надолу по течението, в случай че настъпи дълга суша, и по какъв начин трите страни ще вземат решение възможни бъдещи разногласия.

Етиопия твърди, че язовирът е от значително значение, като се аргументира с неналичието на електричество за по-голямата част от популацията на страната. Судан желае от Етиопия да координира и споделя данни за работата на язовира, с цел да избегне наводнения и да отбрани личните си язовири за произвеждане на електрическа енергия на Сини Нил, главен приток на Нил. Язовирът е ситуиран единствено на 10 километра от суданската граница.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР