Египет. Долината на царете, 26 ноември 1922 г. Станалият впоследствие

...
Египет. Долината на царете, 26 ноември 1922 г. Станалият впоследствие
Коментари Харесай

Viasat History чества век от първата ни среща с Тутанкамон - Медии

Египет. Долината на царете, 26 ноември 1922 година Станалият след това един от най-известните английски археолози – Хауърд Картър – за пръв път вижда погребалната камера на в гробницата на Тутанкамон. Стаята, изпълнена с предмети, е съвсем непокътната и по-късно става именита, а самият Тутанкамон се трансформира в световноизвестно име, което предизвика груповото въображение. За всички нас той символизира най-впечатляващото и мистериозното за античен Египет, пирамидите и фараонското проклинание.



Телевизионният дом за Централна и Източна Европа на египтологията предлага същински Индиана Джоунс уикенд с фокус „ Египет “ на 14 и 15 януари с премиерния „ Тутанкамон: Последната галерия “ – в събота от 18:15 часа (с още един късмет да видите – 22 януари от 23:10 часа), следван незабавно от двете елементи на „ Тайните на йероглифите “ – с начален час 20:05 часа.

Вижте още изявлението ни с

„ Тутанкамон: Последната галерия “ предлага опция да видите по какъв начин 150 предмета от съкровищата на Тутанкамон са преместени до най-голямата до момента интернационална галерия, отдадена на „ Златното момче ". Придружаваме специалистите по време на реставрационни работи и пътуваме с тях до Лос Анджелис, Париж и Лондон. Откриваме Египетския музей в Кайро и виждаме предметите от съкровището от близко, единствено на сантиметри.



Преди 200 години млад френски академик на име Жан-Франсоа Шамполион реализира невъзможното - разрушава кода на йероглифите, представлявали мистерия за повече от хилядолетие. Благодарение на това разшифроване една цяла цивилизация, заровена под пясъците на Египет, има опция да оживее още веднъж.

В документалния филм от две елементи „ Тайните на йероглифите “ се срещаме с екип от египтолози в южната част на Египет, покрай Луксор. Те са заинтригувани от богато украсена гробница, най-монументалната в Египет и по-голяма от тези на фараоните: гробницата на сановник на име Падиаменопе. Чрез извънреден достъп по време на същинската част на археологическата задача, ние се срещаме с последните ѝ открития; можем да открием тайните на жреците, писарите, художниците, гравьорите и строителите, основали този величествен монумент.



В неделя, 15 януари, от 23:00 часа не пропускайте „ Египетските гробници: удивителната задача “ с известния и в България доктор Захи Хауас, почетен с почетната купа „ Доктор хонорис идея “ от Нов български университет.

Можете, обаче, да започнете „ египетската си вечер “ още с „ Изгубената египетска пирамида “. Невероятно изобретение е направено в суровата пустиня на Северен Египет с намирането на останките на 4000-годишна пирамида. В нея има гробно поделение, само че за разлика от нормалното, тук то е запечатано с гранитен камък, който тежи 10 тона. Въпреки че гробницата е затворена обаче, наличието ѝ не е непокътнато и това кара археолозите да считат, че са се натъкнали на антично местопрестъпление… Вижте от 22:00 часа в неделя, по Viasat History.

Египетските градежи са цялостни с неразгадани секрети, а заровени съкровища чакат да бъдат открити. Винаги в търсене на нови находки, световноизвестният археолог подхваща три-месечни разкопки, с цел да открие някои от неразкритите загадки на Сакара.



Снимка: Viasat History

Филмът в две елементи „ Египетските гробници: Удивителната задача “ прави едно удивително изобретение: изцяло недокоснат траурен комплекс, заровен надълбоко под пясъците в основата на пирамидата на Тети. Пълен със съкровища и изключителна артефакти, обектът има голям капацитет за египтологията.



Археологът Д-р Захи Хауас е някогашен Министър на антиките на Египет и Директор на разкопките в Гиза, Сакара, оазисът Бахария и Долината на царете. Известен с харизматичната си персона, той към този момент над 30 години работи за скъпото археологическо завещание на Египет. Направил е голям брой значими открития, в това число Гробницата на строителите на пирамидата в Гиза и Долината на златните мумии в оазиса Бахария.



Viasat History съживява историята с увличащи документални излъчвания, със пресен и съвременен взор към историята. ТВ каналът води феновете на странствуване през времето с интелектуални и задълбочени излъчвания, които по едно и също време развличат и предизвикат мозъците. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива секрети от предишното и изяснява по какъв начин то ни дефинира през днешния ден. Следете на  и на.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР