Ефрем Сиринизвестен и катоЕфрем Сириец, живял около 306-373 г. е

...
Ефрем Сиринизвестен и катоЕфрем Сириец, живял около 306-373 г. е
Коментари Харесай

Църкавата почитa днес и Свети Ефрем Сирин - Сириец

Ефрем Сиринизвестен и катоЕфрем Сириец, живял към 306-373 година е сирийски дякон, химнописец и богослов, християнски светец - един от църковните отци и учители на Църквата.

Роден е в християнско семейство, в град Нисибис, на територията на днешнаТурция, до границата съсСирия. Получава кръщение като юноша, по-къcно става духовник и бива ръкополжен за дякон. Започва да написа мнения върхуБиблиятаи да композира химни. Сред множеството публикувани тогава ереси – арианска, манихейска, марционистка (която отхвърляла Стария Завет), вардесанитска и доста други гностически секти, всяка от които твърдяла, че тя e единствената същинска черква, Ефрем композира голям брой химни, защитаващи Никейското богословие. Основава учебното заведение на Нисибис, което епохи по-късно става главен център за образование на Източната черква. През 359 година Персите завземат град Нисибис и изселват цялото християнско население на града. Ефрем първо отива в Диарбекир, а по-късно – в град Едеса в Месопотамия. Там Ефрем се посвещава на служение на новото си паство и продължава да се занимава с преподаване в учебното заведение на Едеса.
Умира през 373 година, откакто се заразява с чума, до момента в който служи и се грижи за инфектираните с заболяването.

Сред творбите му са над 400 химни, разграничени на групи – против ересите, за вярата, за парадайса, за девството и други
Ефрем Сирин е уважаван от Римокатолическата, Православната, Англиканската, Шотландската Епископална църкви, Църквата на Уелс, и мн. други.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР