Ефективната съдебна система е един от основните елементи за гарантиране

...
Ефективната съдебна система е един от основните елементи за гарантиране
Коментари Харесай

Министър Цачева: Нужно е постигане на международните стандарти за достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса

Ефективната правосъдна система е един от главните детайли за гарантиране на върховенството на закона и демократичните правила на обществото. Това съобщи министърът на правораздаването Цецка Цачева при откриването на Петата конференция за „ Върховенствата на закона " на министрите на правораздаването от страните в Централна Азия и Европейския съюз (ЕС), която се организира през днешния ден в Брюксел.

„ Стремежът към реализиране на интернационалните стандарти за достъп до правораздаване за жителите и бизнеса е значима стъпка в мечтаната посока. Въвеждането на различните начини за решение на разногласия способства за по-бързо и налично правораздаване, както и облекчава работата на съдилищата. С течение на времето различни начини за решение на разногласия стават все по-популярни и в България също се търсят разнообразни решения за възстановяване на законодателната и организационната рамка ", сподели министър Цачева пред гостите на конференцията.

По думите ѝ 10 години след приемането на тактиката на Европейски Съюз за Ново партньорство със страните от Централна Азия, днешният конгрес е мотив за равносметка на постигнатото през миналия интервал след срещата в Астана през 2014 година, както и за обрисуване на идващите стъпки.

За образец министър Цачева даде основаните по-тесни партньорски взаимоотношения, учредени на взаимно доверие, споделеният опит сред страните, възприемането на подобаващи положителни практики, потреблението на обучителни стратегии и специализации и реализирането на съответни планове.

Конференцията е проведена в границите на Естонското председателство с поддръжката на Европейската комисия и цели да направи обзор на настоящото развиване в региона на достъпа до правораздаване в страните от Централна Азия и от Европейски Съюз със специфичен акцент върху механизмите за Алтернативно решение на разногласия (АРС).
В следобедните часове министър Цачева ще вземе присъединяване и в взаимната сесия на министрите на Европейски Съюз в Съвета по „ Правосъдие и вътрешни работи ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР