Ефективен безсрочен протест започва сектор Земеделие заради решението да падне

...
Ефективен безсрочен протест започва сектор Земеделие заради решението да падне
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите на протест: Ще залеем България с хора и трактори

Ефективен неопределен митинг стартира бранш " Земеделие " поради решението да падне възбраната за импорт на украинско зърно. Това, което ще се случи е, че целият бранш селско стопанство ще излезе. България ще бъде залята от хора и трактори, сподели Радостина Жекова - ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Обещанията за финансиране и изказванията за изгубени пари от невнесени мита и налози, тя дефинира като популизъм и политическо празнодумие. Според Жекова, България провокира дипломатически скандал, като се отхвърля от възбраната за импорт на украинско зърно. Жекова акцентира, че няма по какъв начин да знаем кое зърно е украинско, в случай че го купим от Румъния, тъй като у нас няма система, която да ревизира и изследсва. Според нея, понижаване на цената на хляба и олиото няма да се случи, тъй като това са борсови артикули. 

 

 
Намаляването на цената е неистина. Другата неистина е загубата от мита и Данък добавена стойност, тъй като по европейските правила те не се таксуват с мито. 
В бранша се натрупаха няколко обстановки. Износът на българска стока се забави, когато тези хора управляваха предходния път. Загубихме част от пазара през 2022 година, друга част загубихме поради войната. Ще банкрутираме, тъй като имаме доста скъпо произвеждане. Обработката на 1 дка пшеница коства към 200 лева произвеждане. Пшеницата се търгува под 40 стотинки. Ако си създал 500 кг приходът ти от декар е 200 лева

Остатъкът беше, тъй като беше занимателен износът, поради същите тези ръководещи. Ние загубихме дълготрайни контракти и този излишък ще го прехвърляме години. 

Как страната ще разбере, че стоката е украинска? В Румъния имат трасета за тази стока, когато те я купят, тя става украинска и след това тя идва у нас и не знам у нас по какъв начин ще се разбере, че това е украинска стока. Ние нямаме кой да ревизира. 

Колко от продукцията, която идва в България се ревизира, с цел да се потвърди, че е създадена в Украйна. 

Основният въпрос, който би трябвало да се реши - затваряне на потока за украинска стока. Иска се волята на 240 индивида да вземат решение. Това са хора, на които ние плащаме заплатите. 

Това, което ще се случи е, че целият бранш селско стопанство ще излезе на митинг. България ще бъде залята от хора и трактори. Гражданите нямат никаква виновност, по тази причина ще дойдем в София. Искаме да им покажем кои са хората, които генерират 10 милиарда за Брутният вътрешен продукт. Нека ни видят. 

Не сме получили нито стотинка помощ поради вноса на украинска стока.

Вчера Европейска комисия взе безумно решение да влага в превоза на украинска стока милиарди евро, това ни прави безусловно неконкурентноспособни.

Полша обявиха, че няма да има импорт, Унгария, Румъния – също. Защо да не може. С това отмятане в последния миг България провокира дипломатически скандал, ние загубихме страни, които са ни съдружник.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР