Ефекти от войната в Украйна ПолитикаРусия предупреди Запада: Готви се

...
Ефекти от войната в Украйна ПолитикаРусия предупреди Запада: Готви се
Коментари Харесай

Сърбия спира износа на основни хранителни стоки

Ефекти от войната в Украйна ПолитикаРусия предизвести Запада: Готви се „ мъчителен “ отговор на санкциитеКомпанииКитай обмисля да купи част от „ Газпром “
От на следващия ден Сърбия стопира износа на олио, царевица и брашно, а държавното управление е подготвило декрет по отношение на вноса на енергоносители от трети страни. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич, представен от осведомителна организация „ Бета “.

Пред радио Б92 нощес той акцентира, че страната и районът разполагат с задоволителни количества от тези артикули, само че всичко, което се случва в международен мащаб, „ наподобява като края на света в стопански смисъл и е толкоз опустошително, че няма лек за него “.

Решението за освобождение от мито върху вноса на енергоносители ще се отнася до петрола от трети страни, в случай че го внасяме “, сподели Вучич.

Решението на сръбското държавно управление е взето преди днешните разисквания в Европейски Съюз за вноса на енергоносители от Русия.

„ Очаквам усилване на съветската атака през идващите дни. Бих желал да кажа, че чакам обстановката да се успокои, само че това не е по този начин. За нас е значимо да проучваме събитията “, съобщи Вучич във връзка войната в Украйна.

Сръбският президент уточни, че в Европейски Съюз има разнообразни позиции по въпроса за глобите против Москва, засягащи газа и петрола, като се има поради, че Русия покрива 40% от потребностите на Европейски Съюз от газ и 30% от нефт. Вучич изясни, че отводът от импорт на съветски енергоносители няма да може елементарно да се компенсира. Той добави, че на този декор българският министър председател Кирил Петков и унгарският му сътрудник Виктор Орбан към този момент са реагирали, че няма да могат да устоят, в случай че бъде неразрешен вносът на съветски енергоносители, написа „ Новости “.

За нас, в случай че забранят вноса на всички енергоносители от територията на Русия, това значи, че имаме проблем, защото ние няма от кое място да ги вземем. Не могат газът и петролът да ни паднат от небето, сподели още Вучич.

Така той изясни квалифицираното държавно решение за вноса на газ и нефт от трети страни.

Сръбският президент акцентира, че страната поема част от цената на горивата, тъй че в бензиностанциите тя да бъде 181 динара (около 1.5 евро) за литър, а за селскостопанските производители да се резервира както до момента на бензиностанциите на сръбската петролна компания НИС.

По думите на Вучич Сърбия получава 6 млн. кубични метра газ при цена 270 $ за 1000 кубични метра, само че през март на страната ще са нужни 11 млн. кубични метра на ден и с цел да не заплаща 4300 $ за 1000 кубични метра, Сърбия тегли от запасите си. Той добави, че газохранилището „ Банатски двор “ е било запълнено до 120 млн. кубични метра, а в този момент количеството е спаднало до 97 млн. кубични метра.

Александър Вучич акцентира също по този начин, че Сърбия има най-ниската цена на тока и към сегашния миг няма да я подвига.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР