Ефектът от зелените коридори е положителен. Само за два дни

...
Ефектът от зелените коридори е положителен. Само за два дни
Коментари Харесай

Балтов: Имунитет след ваксина има чак 10 дни след втората доза, така че маските остават


Ефектът от зелените коридори е позитивен. Само за два дни бяха направени над 16 хиляди имунизации и това не е лимитът. Това съобщи проф. Асен Балтов , шеф на Института „ Пирогов “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Само в неделя са били имунизирани 750 души. Балтов съпостави броя на нововаксинираните за 2 дни и половина с този от края на декември до в този момент и разясни, че към този момент приказваме за други мащаби и благоприятни условия.

„ От 27.12 до този уикенд общо имунизираните в „ Пирогов “ са били 4250, от които 1250 с втора доза. По този метод успяхме да дадем опция на доста хора да дойдат сами, да създадат своя персонален осведомен избор “, съобщи той.

Директорът на болничното заведение разясни, че продължава осъществяването на четирите етапи, като искащите, само че намиращи се отвън имунизационния проект, ще могат да се имунизират във времето от 13 до 17:30 часа, само че при нужда времето може да бъде удължено. Той увери, че в случай че някой пристигна преди 13 ч. няма да бъде върнат, само че в случай че има опашка, ще би трябвало да изчака реда си.

Попитан по кое време хората ще имат опция да избират коя ваксина да им се сложи, Балтов уточни, че това зависи от броя на идващите препарати и изрази вяра, че оттук-нататък с идването на всяка нова пратка тя ще се разпределя отмерено сред 28-те РЗИ-та и хората ще могат да избират и коя от утвърдените досега ваксина да им бъде сложена.

Проф. Балтов заяви още, че е имало хора, които след ваксина са показали нежелани реакции, като повишаване на температурата, само че те са били краткотрайни и са отшумели в границите на 24 часа и в нито един от случаите не се е стигнало до тежка алергична обстановка и нужда от постъпване в клиниката им по токсикология.

На въпрос дали след втората доза имунизираните могат да смъкват маската, шефът на лечебното заведение изясни, че 10 дни след слагането на втората доза хората към този момент имат имунитет, само че няма по какъв начин да се дефинира това и по тази причина е належащо носенето на маските да продължи и по-късно.

„ Задължително би трябвало да остане носенето на маски. В никакъв случай, който се е ваксинирал да не счита, че като си е поставил първата доза го защищава, в противен случай би трябвало да бъде извънредно внимателен. Дистанцията, дезинфекцията и носенето на персонални защитни средства би трябвало да продължи. Това е методът да пазим освен себе си, само че и близките “, съобщи той.

Балтов изрази вяра, че ще се удостовери излизащата сега информация, че имунизираните с втора доза не са разпространители на болестта.

От думите му стана ясно още, че сега, в София, работи единствено един денонощен кабинет за имунизиране и той се намира в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР