Ефектът на електромобили като Tesla в борбата с глобалното затопляне

...
Ефектът на електромобили като Tesla в борбата с глобалното затопляне
Коментари Харесай

Tesla дава емисии колкото бензинов автомобил за 8 години

Ефектът на електрически автомобили като Tesla в битката с световното стопляне е мощно пресилен, сочат резултатите от изследване на шведския Институт за екологични проучвания (IVL), направено по поръчка на транспортното министерство и организацията за околната среда в скандинавската страна, оповестява automedia.bg.

Tesla употребява в колите си акумулатори по технология на Panasonic. Подмяната на целия комплект акумулатори за Model S коства в каталога на компанията мъчителната сума от 40 000 $

Изследването, което компилира най-различни други изследвания, цели да мери какъв брой въглероден диоксид и други нездравословни излъчвания се отделят при производството на най-важния съставен елемент в електрическите автомобили - литиево-йонната им батерия.

Резултатите на IVL демонстрират, че при производството на батерия с потенциал 30 кВт/ч, каквато се употребява в Nissan Leaf да вземем за пример, се отделят приблизително 5.3 тона въглероден диоксид. За основаването на 100-киловатчасовите акумулатори на Tesla Model S отиват 17.5 тона от парниковия газ.

За съпоставяне един естествен автомобил с двулитров бензинов мотор, в случай че изминава приблизително по 15 000 км годишно, ще отдели тези излъчвания за към 8 години, показват създателите на проучването Лизбет Дальоф и Миа Ромаре. При пътуването на един самолетен пасажер от Европа до Съединени американски щати се отделят приблизително 600 кг въглероден диоксид, припомнят те.

Те въпреки всичко означават, че производството на акумулатори би могло да бъде и много по-чисто, в случай че в него се употребява сила от възобновими източници. За момента обаче множеството производители на акумулатори не го вършат.

Изненадващо от проучването излиза, че добивът на литий и останалите детайли, употребявани за батериите, не е толкоз замърсяващ - на него се падат сред 10 и 18% от общите парникови излъчвания, изпускани при производството им.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР