Едвин Сугарев е поет, общественик и политик, роден през 1953

...
Едвин Сугарев е поет, общественик и политик, роден през 1953
Коментари Харесай

Едвин Сугарев: Трябва да се състави програмно и експертно правителство, а не политическо


Едвин Сугарев е стихотворец, държавник и политик, роден през 1953 година в София. Завършва българска лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски “ през 1978 година През 1987 година преподава нова българска литература в СУ, води спецкурс върху проблемите на българския експресионизъм в ПУ „ Паисий Хилендарски “ (1988). Редактор е на самиздатския сборник „ Мост “ (1989). През 1990 година става член на публицистичната гилдия на сп. „ Литературна мисъл “, от 1991 е основен редактор на „ Литературен вестник “. Депутат в VІІ Велико народно събрание и ХХХVІ Общински народен съвет. Посланик на Р България в Монголия и Индия (1997-2002).
Изборите минаха, знаем резултата. Според Вас обективен и почтен ли е той и отразява ли настроенията на нашия народ?
Всеки избирателен резултат е обективен и почтен до толкоз, до колкото в действителност отразява желанията на хората, които са дали своят вот. Това че някои от тях са били комплицирани и не са знаели тъкмо защо гласоподават е обособен въпрос. Но няма обстановка, в която всички да знаят какво желаят и по какъв начин да го реализиран. Така че да, този резултат на изборите беше предстоящ, можеше да се планува и съгласно мен е съответна фотография на българската действителност такава, каквато е.
Беше оповестена подписка на 100 видни български интелектуалци за сформиране на евроатлантическо държавно управление. Как бихте коментирали тази подписка?
Аз съм подписал същата подписка. Бих могъл да кажа, че сега просто е належащо да има постоянно държавно управление, защото в противоположен случай България ще изпусне доста от възможностите си. Например няма да влезем в еврозоната в обозримо бъдеще, също и в Шенген. Няма да се реализира растеж на непознатите вложения, което е  извънредно значимо. Вероятно ще продължат и упоритите опити да бъдем отклонени от своите геополитически цели, имам поради участието в Европейски Съюз и НАТО. Това е повода, заради която считам че е политически отговорно партиите да намерят метод и да беседват между тях.
Днес на конференция Политическа партия и Демократична България оповестиха, че няма да поддържат държавно управление водено от Бойко Борисов. Дали обаче от ГЕРБ ще са склонни да създадат държавно управление с поддръжка от Движение за права и свободи или Българска социалистическа партия?
Това е въпрос на тяхна политическа преценка. Но съгласно мен, в случай че създадат такова държавно управление ще сбъркат и ще понесат своите електорални вреди на идващите избори. Първо, ГЕРБ има политическо решение да не прави коалиция с Българска социалистическа партия. Второ, доста е ясна ориста на този, който потегля да се съюзява с Движение за права и свободи. Така че не мисля, че ще поемат такива опасности. От друга стана пък, решението на Бойко Борисов той да води персонално договарянията на процедура торпелира опцията да се направи държавно управление с Политическа партия и Демократична България.
Имаме ли действителни шансове за постоянно държавно управление, или още веднъж вървим към предварителни избори, видяно от днешна позиция?
Това са много комплицирани хипотези за отговор. Според мен е наложително да се направи държавно управление. Да не приказваме за това, че от две години в България има нещо като президентско ръководство, и то е водено от човек, чиито връзки и поддръжка за Русия са несъмнени. Това е една доста рискова наклонност и тя би трябвало да бъде пресечена.

Другото, което желая да кажа е, че имаме растеж на една партия като „ Възраждане “, която е много близка до фашизоидните партии и това не трябва да се не помни. А в обстановки като днешната Хитлер е пристигнал на власт през 30-те години на предишния век. Това би трябвало да го имат поради всички, които вземат решение дали да вземат участие в някакво държавно управление. Разбира се, по-добре то да е програмно и експертно, в сравнение с политическо, тъй че да може да бъде открит явен баланс за целите на България в него.

Защото в случай че следват своите директни партийни ползи ще изгубят. Аз мога да подсигурявам, че в случай че в този момент от двете съществени политически обединения може да се сформира безусловно болшинство, то в идващия парламент към този момент няма да бъда по този начин. Ще изгубят както ГЕРБ, по този начин и „ Продължаваме промяната “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР