Едва три дни преди парламентарните избори, на 31 март 2021г.,

...
Коментари Харесай

Точно преди изборите "Автомагистрали" е получила нов договор без търг

Едва три дни преди парламентарните избори, на 31 март 2021г., пътната организация е подписала следващ контракт с държавното сдружение " Автомагистрали " без да организира търг, а посредством in-house или така наречен вътрешно възлагане. За разлика от другите четири такива съглашения, които са за сред 500 млн. лева и 1.34 милиарда лева, този е непретенциозен - за 3.3 млн. лева без Данък добавена стойност.

Не е ясно за какво обаче тази поръчка не е предоставена през открита процедура. Тя е за създаване на кръгово кръстовище на третокласен път в Смолянско. Същата права е ремонтирана с европейски средства и пусната за придвижване през ноември 2020г., едвам четири месеца преди да се реши още веднъж да се разкопава.

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) не отговори на въпросите на " Капитал " какво е наложило незабавното възлагане на in-house принцип и за какво кръстовището не е построено по рано.

Ироничното е, че информацията за този контракт е оповестена едвам на 3 май 2021г. в уеб страницата на Агенцията по публични поръчки,
Кръгови контракти
Въпросният контракт е за планиране и на кръгово кръстовище на път III-866 Смолян - Стойките сред улица " Миньорска ", " Първи Май " и " Хан Пресиян " в Смолян. През ноември завърши рехабилитацията на 27 км от същия път, финансирана по оперативна стратегия " Региони в напредък " (ОПРР).

" Лот 24 обгръща два сектора. Първият е с дължина 3,3 км (от км 8+225.53 до км 11+557.32). Той е напълно в град Смолян и съответствува с улиците - " Миньорска ", " Първи май " и " Невестата ", показва се в. Това значи, че въпросното място е ремонтирано единствено преди няколко месеца, а в този момент отново ще би трябвало да се преустроява.
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
АВТОМАГИСТРАЛИ ЕАД Собствен капитал 26,0 Печалба 6,8 Активи 511,3 Пасиви 485,3 Брой заети 323 Приходи 100,9 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева
От организацията не дадоха отговор за какво потребността от създаване на кръгово кръстовище поражда през март 2021г., откакто през ноември същата права е получила позволение за прилагане, и дали е имало пропуск в плана още при възлагането на този ремонт. Той е изпълнен от " Иса 2000 " и е коствал близо 28 млн. лева

Встрани от проблемите с " ремонт на ремонта ", възлагането през in-house значи по-малко бистрота и отчетност. Липсват спортният детайл и свободната конкуренция, а от досегашната процедура се знае импровизирано (макар че нито АПИ, нито " Автомагистрали ", нито техният принципал районното министерство до момента не признаваше), че държавната компания " Автомагистрали " превъзлага забележителна част от работата, която прави. По непрозрачни критерии тя избира компании, на които изплаща десетки, от време на време стотици милиони левове държавни пари ().

Основание за горното е, че компанията има към 400 чиновници, а би трябвало да прави планове за близо 5 милиарда лева
Това е част от ремонтирания лот 24 по Оперативна програма “Регионално развитие”, който в този момент ще би трябвало отново да бъде разкопан. Фотограф: АПИ
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР