Едва около месец издържа като втори директор на Държавната консолидационна

...
Едва около месец издържа като втори директор на Държавната консолидационна
Коментари Харесай

Вторият шеф на ДКК уволнен. За месец Караганева извършила куп нарушения

Едва към месец устоя като втори шеф на " Държавната консолидационна компания " (ДКК) Ваня Караганева, която влезе в борда на сдружението при започване на септември като предопределение на някогашния стопански министър Кирил Петков, който през днешния ден е претендент за министър председател на бъдещото съдружно държавно управление.

Тя е била уволнена в понеделник на общо заседание на Съвета на шефовете на ДДК поради редица нарушавания, които съумяла да извърши за късото време като втори началник на компанията, под чиято шапка се намират редица държавни сдружения от основно за стопанската система значение.

Така отпред на ДКК остава Рая Каназирева като единствен шеф.

От решението на борда на ДКК излиза наяве, че Караганева е била назначена в нарушаване на Търговския закон – имала е трудови правни отношения с различен шеф, а е заявила, че няма такива. Освен това договорът ѝ е непозволено подписан с член на Съвета на шефовете, защото не е имало негов ръководител.

Тя действително е вършела неща в ДКК без да пита, без да се преценява с решенията на борда, установи събранието.

Интересен миг е взетото от нея еднолично решение да освободи като процесуален представител по пет висящи търговски каузи юрист Александър Краварски и да подписа контракт за правна помощ за 1.120 млн. лева с друго лице, а за такива разноски би трябвало утвърждението и на финансовия инспектор на компанията. Освен това множеството работа по три от тези каузи била свършена. Краварски пък бил назначен еднолично от нея за ръководител на комисии по желание на членове в бордовете на дъщерните на ДКК сдружения – " Вазовските машиностроителни фабрики " (ВМЗ), " Монтажи " и оръжейния търговец " Кинтекс ". Караганева дала на Краварски достъп до сървъра на ДКК и цялата налична информация и той действително иззел функционалностите на изпълнителен шеф на държавното сдружение, показва се в решението за уволнението ѝ.

Другото съществено нарушаване от нейна страна е, че трансформирала утвърден към този момент от борда на ДКК план за извънсъдебно съглашение с " Дунарит " за 50 млн. лева и подписала друг текст. Те се показва какво следва от тази смяна и по какъв начин се отразява върху поетите от ДКК задължения по отношение на частното сдружение, към което компанията бе по преодоляването му през цесии за задължения към банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка.

Караганева назначила и еднолично членове в борда на ВМЗ, излиза наяве още от решенията на съвета на шефовете.

Без никакви претекстове тя е сменила и обслужващата банка на ДКК – " Юробанк ", и я е заменила с Първа капиталова банка, която бе измежду на Европейската централна банка.

Вторият изпълнителен шеф на ДКК Също по този начин отказвала да провежда заплащания към Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, ЧЕЗ и други контрагенти, вследствие на което компанията натрупала задължения за 90 хиляди лева

От ДДК показаха в свое изказване, че дейностите на Караганева демонстрират, че " тя схваща управническата отговорност на тази позиция главно като функционалност за нови назначения в ДКК и дъщерните сдружения ". Караганева усилва щата на ДКК с по-високоплатени, само че не и оперативно работещи чиновници, без да e ясно от какви източници ще се обезпечава финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си разреши. Като част от тази процедура, Караганева е назначила собствен механически помощник на два трудови контракта, с общо заплащане по-голямо от това на шеф отдел в ДКК, като в това време е обективно невероятно служителят да извърши отговорностите си по двата контракта, показват още от компанията.

В същото време Караганева твърдяла, че дейностите ѝ са по разпореждане на Министерството на стопанската система. ДКК съобщи, че " се опълчва на спекулации, че принципалът в лицето на министъра на стопанската система може да носи отговорност за дейности на Караганева, които са срещу интереса на сдружението ".

Съветът на шефовете на ДКК разгласи още, че " регистрира като своя неточност избирането на Ваня Караганева за втори изпълнителен шеф на сдружението, без да е посветил задоволително време, с цел да откри дали тя има компетенциите, нужни за тази роля ".

Компетентните органи са сезирани за откритите нарушавания от Караганева, приключва известието на ДКК..

Ваня Караганева в началото бе назначена в директорския ръб на ДКК дружно с сегашния финансов министър Валери Белчев като самостоятелни членове от тогавашния стопански министър и възможен сегашен претендент за министър председател от " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

Докато беше министър на стопанската система Кирил Петков предприе неравна борба за промяна на управлението на ДКК. Под шапката на ходинговото сдружение са от военни фабрики, през строителна компания до дружество за произвеждане на мляко.

Кирил Петков разгласи проект за разформироването на държавната компания, която се трансформира в синоним за непрозрачно ръководство по времето на трите мандата на Бойко Борисов.

Тъй като в началото Ваня Караганева беше попаднала в директорския ръб без конкурс, през октомври тя стана представител на страната в Съвета на шефовете на ДКК след извършен конкурс от Министерство на стопанската система. Десетина дни по-късно бе определена за втори изпълнителен шеф.

Преди да влезе в директорския ръб на ДКК Ваня Караганева е основен секретар на Българската организация за вложения. Тя е специалист по вътрешна сигурност, магистър по маркетинг от Университета за национално и международно стопанство в София. Била е в администрацията на Народно заседание като основен експертен помощник в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. През 2013 година става шеф кабинет на министъра на младежта и спорта в служебното държавно управление на Марин Райков. През 2014 година още веднъж е шеф кабинет на министъра на младежта и спорта в служебното държавно управление на Георги Близнашки. В 42-то и 43-то Народно заседание е основен експертен помощник в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР