Едва около 30 процента от българите, или един на всеки

...
Едва около 30 процента от българите, или един на всеки
Коментари Харесай

Един от трима българи посещава театър или друго културно събитие

Едва към 30 % от българите, или един на всеки трима наши сънародници, е посетил спектакъл или друго културно събитие през предходната година, демонстрират данни на Евростат за европейците, които са посетили най-малко едно театрално или друго културно събитие през 2016 година

За година популацията у нас се стопило колкото град като Враца

По този индикатор страната ни е на последна позиция в Европейски Съюз дружно с Румъния, като междинният коефициент за европейците, посетили най-малко едно културно събитие за предходната година, е 67 %. В страната през предходната година са функционирали 75 театъра и 58 музикални колектива, демонстрират данни на националната статистика. Местата в театрите са към 29 хиляди, а в концертните зали - към 6000.

Всеки трети българин бил стопански неактивен през 2016-та

В театрите през предходната година са били осъществени към 15 000 представления, които са били посетени от близо 2,2 млн. българи, демонстрират данните на Национален статистически институт. Посещенията в концертните зали са били съвсем три пъти по-малко или към 750 хиляди, като най-посещавани са били общинските музикални колективи - близо половин милион души, а най-слабо посетени са били държавните колективи - към 145 хиляди души.

Почти половината деца в България живеят в риск от беднотия

По-активни при визити на културни събития са били българите в градовете - съотношението е 3 към 1 за сънародниците ни в градска среда, спрямо хората, които са живели в селата при визитите на спектакъл или друго събитие.

Около две трети от европейците или почти 67 % постоянно са посещавали театрални или други културни събития, регистрира Евростат. Като цяло в Европейски Съюз по-голям % от популацията на възраст над 16 години са дали желанията си за културни, в сравнение с за спортни събития. Над 45 на 100 от европейците са ходили минимум един път през тази година на кино, близо 42 % са посещавали културни обекти или са гледали онлайн друго културно събитие, а по-малко от една трета от европейците са ходили на спортна демонстрация - 29 %.

Над четвърт милион българи се усещат самотни, усилват се фамилиите без деца

Най-активни в посещаването на културни събития в Европейски Съюз са шведите - близо 90 на 100. Следват: Холандия, Дания и Финландия - с по към 85 % посещаемост на културни събития, Люксембург - 80 %, Франция - 78 % и други В дъното на Европейски Съюз по този индикатор са Румъния и България По тематиката Евростат: Българките са най-младите майки в Европейски Съюз Евростат: Руснаци, украинци и турци получават най-често българско поданство Евростат: Около 2,5 милиона българи живеят в тежки материални лишения
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР