Едва малко над половината от страните членки на Европейския съюз

Едва малко над половината от страните членки на Европейския съюз ...

ЕК още няма да наказва страните, които не са предали плана за енергията и климата.


Едва малко над половината от страните членки на Европейския съюз (ЕС) са представили пред Европейската комисия (ЕК) своите проекти за национални интегрирани планове в областта на енергетиката и климата с хоризонт до 2030 г. преди крайния срок от 1 януари тази година, съобщава Euractiv, позовавайки се на информация от представител на изпълнителния орган на блока, който предупреждава, че Комисията скоро ще публикува пълния списък на страните онлайн. Още по тематаПодкрепен от BlackRock фонд ще инвестира 500 млн. долара за защита на климатаЗащо германските Зелени отхвърлиха модела на управляващата коалиция в Австрия?

ЕК ще публикува всички подадени планове, които са приети преди крайния срок, до края на този месец, посочва Паула Пиньо, ръководител на енергийната дирекция към Комисията.

„Ще може да откриете проектите през следващите дни“, заяви тя пред климатични активисти в Брюксел.

По нейните думи до края на януари тези проекти ще бъдат достъпни на сайта на ЕК. До момента от Комисията отказаха да назоват онези страни, които не са успели да предадат своите проекти в оказания срок.

Сред въпросните „изоставащи“ е и Германия, която потвърди по-рано този месец, че все още не е предала своя проект в Брюксел, позовавайки се на промяната в курса относно политиките за климата.

„Днес, ние имаме малко повече от половината планове“, споделя Пиньо.

На теория ЕК вече има законовото прави да започне процедури за нарушение срещу онези страни, които не са спазили крайния срок. За момента обаче от Брюксел се въздържат от подобни действия.

„Ще се насочим към още един кръг на оценяване“, добави Пиньо, като подчерта, че ЕК „ще разгледа много внимателно“ дали страните са спазили препоръките, издадени миналата година.

Следващият крайъгълен камък за този процес е срещата на върха на ЕС през юни, на която държавните ръководители ще направят равносметка на напредъка по отношение на политиките в областта на климата, включително и новоприетата цел на блока за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г.През ноември миналата година Пиньо написа в Twitter, че „не можем да постигнем преход към чиста енергия сами. Нуждаем се от обществената подкрепа“, както и от частни инвестиции.

Отново в Twitter тя посочи, че плановете за енергетиката и климата „са перфектното средство, с което да се види как страните членки се ангажират с целите за климатичен неутралитет“.

„Финалните планове не са краят на историята, с тях историята тепърва започва“, туитна Пиньо.

Източник: investor.bg