Едва ли за някого е тайна, че така наречените фалшиви“

...
Едва ли за някого е тайна, че така наречените фалшиви“
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Медицинските бележки за учениците трябва да са безплатни

Едва ли за някого е загадка, че по този начин наречените „ подправени “ медицински бележки, които се стартират някъде (а учениците най-добре знаят къде), в действителност имат същата цена – 3 лв., даже може би малко по-малко от тази цена и те несъмнено, не се раздават напълно безплатно по магазините. Но откогато ние сме били възпитаници до момента смяна в това отношение сякаш няма воля да се осъществя. Така Диян Стаматов , шеф на 119-то учебно заведение в София и някогашен заместник-министър на образованието, разяснява решението ученическите извинителни бележки да се заплащат при персоналния доктор и да бъдат на стойност не повече от 3 лева
Според него с подправените медицински бележки животът на подрастващите стартира непочтено и по-късно има риск да продължи по същия метод. Стаматов счита, че мярката по никакъв метод няма да повлияе върху извиняването на отсъствията.

Добре е обаче, че се фиксира една сума, която да е идентична на всички места. Това е позитивното, тъй като си спомняме, че по едно време имаше места, на които персоналните лекари желаеха малко по-висока сума, на други места не желаеха никаква…

Бившият заместник-министър на образованието бе безапелационен, че издаването на бележки от просветителните институции – за детски надбавки или за други действия – би трябвало да бъде изцяло гратис, само че безвъзмездна следва да бъде и здравната записка, която се показва в учебно заведение, тъй като тя се издава на деца или възпитаници до 18 годишна възраст.

След като образованието е напълно безвъзмездна житейска услуга, а то е по този начин, това значи че съпътстващите го детайли, каквато е и тая здравна записка, би трябвало да останат също толкоз безвъзмездни колкото и останалото.

Запис на диалога с Диян Стаматов, шеф на 119 учебно заведение в столицата, можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР