Едва ли ще изненадаме някой с твърдението, че фондовите пазари

...
Едва ли ще изненадаме някой с твърдението, че фондовите пазари
Коментари Харесай

Как да инвестирате по време на финансова криза?

Едва ли ще изненадаме някой с изказванието, че фондовите пазари се показват едва в моменти на неустановеност като финансова рецесия. Въпреки това има акции на компании, които се държат устойчиво или даже нарастват в такива моменти. Тези, които са готови за най-лошия сюжети нормално са тези, които съумяват да оцелеят.

Какво е финансова рецесия?

По време на финансова рецесия цените на активите претърпяват сериозен спад, предприятията и потребителите изпитват съществени усложнения да изплащат отговорностите си, а финансовите институции постоянно страдат от дефицит на ликвидност. Безработицата се усилва, а потреблението спада.

Много постоянно финансовата рецесия се свързва с суматоха, ликвидация на активи от страна на вложителите или всеобщо евакуиране на пари от спестовни сметки в банките.

Други обстановки, които могат да бъдат окачествени като финансова рецесия са пръсване на умозрителен финансов балон, срив на фондовите пазари, несъблюдение на отговорностите или валутна рецесия. Всяка финансова рецесия може да бъде лимитирана до избрани банки, дадена стопанска система или район, или да се популяризира в световен проект.

Какви са аргументите за финансова рецесия?

Една финансова рецесия може да бъде породена от голям брой разнообразни фактори. Обикновено финансова рецесия може да възникне, когато активите са надценени. По този метод може да провокира всеобщо ирационално държание измежду вложителите.

Например внезапна поредност от разпродажби може да накара вложителите да се отърват от избрани активи. В различен случаи може да се стигне до всеобщо изтегляне на средства от спестовни сметки, при клюки за фалит на дадена банка.

Все отново дано изброим най-популярните фактори, които могат да доведат до финансова рецесия

Спукване на умозрителен балон

Рязко повишаване на цените на избрани активи

Поредица от банкрути

Въоръжен спор

Пандемия

В някои случаи назрялата финансова рецесия може да докара със себе си икономическа криза или даже меланхолия (както през 1929 година).

6 съвета за вложения по време на рецесия

Трябва да запомните, че първата и най-важна стъпка за вложения по време на финансова рецесия е да запазите хладнокръвие и да останете спокойни. В множеството случаи прочувствените и прибързаните решения надалеч не са най-хубавите. Направете крачка обратно и помислете умерено за наличните благоприятни условия или изберете една от шестте изброени по-долу.

1.Използвайте къси продажби

Повечето трейдъри и вложители евентуално са осведомени с общоприетата мъдрост " купувай на ниска цена и продавай скъпо ". Купувате акции на компания X на 200 $ и по-късно ги продавате за 300, като печелите 100 $ - минус разноските за комисионни, несъмнено.

Въпреки това, при срив на фондовите пазари, при който всеки продава или прибира облаги, може да се окаже по-полезно да отворите къса позиция в компания и да се оставите с инерцията.

И по този начин, какво включва късата продажба? Тя включва трейдър, който взема назаем дадени акции, които не има, и по-късно ги продава на открития пазар. Целта е тези акции да бъдат изкупени назад на по-ниска цена. Този вид транзакции нормално са запазена марка за хедж фондовете.

Въпреки това, с появяването на ДЗР ( Договори за разлика), самостоятелните трейдъри могат да спекулират с увеличението или спадането на цената на финансов инструмент, без да имат главния актив.

Друго преимущество на потреблението на ДЗР за къси продажби е фактът, че продуктът може да се употребява и за хеджиране на вложения, които вложителите не желаят да продават. Всъщност това е била и първичната цел на договорите за разлика, когато те са били основани за първи път при започване на 90-те.

2. Хеджирайте Вашите вложения

Представете си, че имате портфолио от акции на огромни имена като Apple, Tesla, Barclays и VW. Купили сте акциите на тези компании положителни цени и сте щастливи от дивидентите, които получавате от тях. Вие не желаете да продавате цялата си експозиция в акции, само че виждате капацитет за спад на фондовите пазари. Какво е решението в тази обстановка?

Много вложители ще се опитат да хеджират своята експозиция. Това значи заемане на пазарна позиция, която да компенсира риска от бъдещи промени на цените.

Това в действителност е техника, употребена на огромни мултинационални компании, които би трябвало да компенсират разноските произлизащи от възходяща или падаща валута или суровина. За да хеджират портфейл от акции, вложителите имат опция да отворят къса позиция в борсов показател или акция, както и дълга в извърнат ETF.

3. Излезте на лов за покупко-продажби

При срив на фондовите пазари, породен от суматоха, е елементарно за трейдърите и вложителите да стартират да се опасяват какво ще вършат по-нататък. Според именития вложител Уорън Бъфет обаче би трябвало да се " страхувате, когато другите са алчни и да сте алчни, когато другите са уплашени ".

Само един месец след историческия срив на пазара на жилища през 2008 година и кредитната рецесия, която банкрутира Lehman Brothers, Бъфет - прочут също като " Оракулът от Омаха " - разгласява коментар за New York Times, озаглавен " Купи американското. Аз го върша ".

Дори именитият хедж фонд управител Рей Далио от Bridgewater Associates добави към думите на Бъфет, когато говореше в Института за политика на учебното заведение в Харвард Кенеди, като съобщи: " Когато не се плашиш, евентуално искаш да продадеш и когато се страхуваш, евентуално искаш да купиш ",

Въпреки това, през 2008 година, фондовите пазари се намалиха още повече, преди да бъдат се изкачат назад. Но дълготрайните вложители не просто наблюдават акциите, които са извънредно евтини, а търсят стойност.

Както Бъфет изясни в изявление за CNBC: " Ако купувате бизнес и това са акции... може да ги притежавате за 10 или 20 години ". Истинският въпрос е: " Промениха ли се 10-годишните или 20-годишните прогнози за американския бизнес през последните 24 часа или 48 часа? "

4. Насочете се към отбранителни акции

По време на продължителна суматоха на финансовите пазари доста вложители са склонни да трансформират секторите, в които са вложили. Тази смяна може да включва балансиране на портфолиото с акции към браншове, които нормално се показват устойчиво по време на финансова рецесия.

Например в случай че суматохата на пазарите се дължи на опасенията за евентуална икономическа криза, вложителите могат да се насочат към отбранителни акции. Но какво е отбранителна акция?

Определението отбранителна акция се отнася за компания, чиито облаги и показване имат слаба корелация с стопанската система. Подобни акции имат податливост да се показват устойчиво, без значение от актуалната икономическа обстановка. Дефанзивните акции постоянно включват компании от секторите комунални услуги, главните потребителски артикули и опазване на здравето, а от време на време и първични материали и военна индустрия.

В последна сметка, без значение какво се случва по света, хората към момента се нуждаят от храна, вода, газ, електричество, почистващи артикули, здравни артикули и така нататък

Изследване от Capital Group демонстрира, че отбранителните акции са се справяли по-добре при спад на пазара, както демонстрира изображението по-долу:
 Снимка 473219
Източник: Capital Group

5. Обърнете внимание на златото

В исторически проект златото е било известен актив за трейдъри и вложители във времена на икономическа неустановеност и суматоха на финансовите пазари. Това се дължи на статута му на актив леговище. Този статут евентуално се дължи на обстоятелството, че в древността скъпият метал се е употребява като форма на валута, както и на ред други аргументи.

По време на Глобалната финансова рецесия от 2008 година, вложителите затвориха своите експозиции на фондовите пазари в интерес на вложения в злато, както демонстрира идната графика:
 Снимка 473218
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

6. Диверсифицирайте

По време на пазарна суматоха или срив на фондовата борса има наклонност волатилността да се усилва, защото от ден на ден хора са принудени да излязат от вложенията си или да ребалансират своите портфолиа от активи. Високата волатилност усилва рисковете, само че покачва и евентуалните облаги.

Все отново значимо е да не слагате " всички яйца в една кошница ". Опитвайте се да запазите Вашето портфолио разнообразно като включите в него разнообразни акции, както други типове активи като първични материали, валути, облигации и тн.

Как да започнете вложения на финансовите пазари?

За да стартирате Вашата кариера на финансовите пазари първото и най-важното, което Ви би трябвало е контролиран и благонадежден капиталов медиатор. Когато употребявате такъва медиатор, то ще бъдете спокойни, че Вашите средства са на несъмнено място.

След като намерите контролиран медиатор и се регистрирате ще би трябвало да свалите неговата платформа за търговия. Добре е тя да поддържа голям брой активи, лесна за приложимост и да е интернационално приета.

След като имате свои капиталов посредниик и платформа за търговия може да започнете Вашите вложения на финансовите пазари!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР