Едва ли ще хвърчат тапи от шампанско тази седмица след

...
Едва ли ще хвърчат тапи от шампанско тази седмица след
Коментари Харесай

ПП-ДБ и ГЕРБ ще управляват. Защо е рано за шампанското

Едва ли ще хвърчат тапи от шампанско тази седмица след идното гласоподаване на правителство с втория мандат на ПП-ДБ, подкрепяно от ГЕРБ-СДС. Тежки взаимни отстъпки, скандал със запис, прокурорски офанзиви съпътстваха договарянията по основаването му. Одобрението в пленарна зала може да мине по-лесно, защото двете обединения разполагат със 132 гласа, а Движение за права и свободи даде обещание да не пречи.

Трудното обаче следва.
Доверието
В управническите съюзи няма обич, а ползи, само че в този взаимната злост е изключително мощна. Забелязват се обаче първи проблясъци на съгласие сред номинираните за министър председател и вицепремиер Николай Денков (ПП) и Мария Габриел (ГЕРБ), които ще си разменят местата след 9 месеца според контрактуваната ротация. Констатира го и депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев, отбелязал по Нова телевизия, че доверието ще се построява в процеса на работа.

Довчерашните политически противници към този момент ще би трябвало да се поддържат едни други и няма да е елементарно да заобикалят обвинявания в непоследователност. Първият тест идва ведно с гласуването на кабинета на учен Николай Денков - исканият от прокуратурата имунитет на водача на ГЕРБ Бойко Борисов заради  " Барселонагейт ". Решението наподобява е открито - основаване на краткотрайна парламентарна комисия, която да преценя доказателствата. Формулата стана известно чрез записа, публикуван от някогашния към този момент народен представител от ПП-ДБ Радостин Василев. Потвърди я по БНР през вчерашния ден и съпредседателят на " Демократична България "  Атанас Атанасов: " Барселонагейт "  се употребява от основния прокурор да попречи на основаването на държавно управление и да предотврати личното си премахване. Най-разумно би било Народното събрание да сформира комисия, която детайлно да прегледа нещата. Явно тук става въпрос за политически ход, а не за търсене на отговорност. Но това не значи, че няма съображение за търсене на отговорност от Бойко Борисов ".
Здравият гръб
Липсата на доверие има и някои позитиви - работата на изпълнителната власт ще бъде следена под лупа и от " свои ", и от съпротива. Лидерите на партиите в управническия съюз остават в Народното събрание, като се изключи съпредседателя на Политическа партия Асен Василев, номиниран за министър на финансите. Това ще обезпечи, към този момент на доктрина, здрав гръб в Народното събрание и опция за реализиране на по-добра и бърза хармонизация на позиции по разнообразни въпроси. В предходния съдружен формат доверие сред обособените обединения също липсваше на равнище изпълнителна власт, а в Народното събрание въобще не се и забелязваше.

Но в този момент партийните управления остават в Народното събрание, където ще помиряват непримиримите и ще обезпечават болшинство за належащите решения. Одобрената от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обща законодателна стратегия е много амбициозна и без правосъдната промяна, за която и Движение за права и свободи се качи на борда - в името на конституционното болшинство. А предстоят значими решения като законопроекта на ПП-ДБ Министерският съвет да назначава шефовете на службите и основния секретар на Министерство на вътрешните работи - в този момент това става с президентски укази по предложение на Министерски съвет, а НСО да премине от президента към военното министерство. Президентът Румен Радев вече се разгневи на плануваните промени, а безспорно в 49-ото Народно събрание ще се намерят и други техни съперници. Наред с това има още десетина законопроекта, свързани с Плана за възобновяване и развиване, също и с еврозоната, по които двете обединения ще би трябвало да съгласуват общи позиции, а подготовката на бюджетите за 2023 и 2024 ще напрегне връзките.
Вторият ешелон
Със сигурност една тематика в българската политика постоянно провокира кавги и смразяване и това са фрагментите. Бъдещото държавно управление ще извърши серия назначения. Ключовите, поради локалните избори, са регионалните шефове и шефовете на районните ръководства и регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи - всички те подменени от служебните държавни управления на президента. В проектокабинета ГЕРБ и Демократична България имат по един министър, тъй че биха могли да бъдат обезщетени.

Спешно се постанова да бъдат подбрани фрагменти за така наречен " втори ешелон "  - заместник-министри, началници на дирекции и други Но несъмнено назначенията, които изискват освен консенсус сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са свързани със 17-те регулатора и органи с изтекли мандати. По какъв механизъм да бъдат определени тези близо 70 индивида е последващо тестване за качеството на ръководството. От метода, по който ще обновят Българска народна банка, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Висшият правосъден съвет (ВСС) и Инспектората му, Конституционният съд, ще стане ясно ценностна смяна ли се търси или " наши хора ".

" Обсъдихме да създадем ръб с ГЕРБ за назначенията в регулаторите и да обсъждаме всяко предопределение с консенсус. В момента регулаторите са по-важни от държавното управление, тъй като те са там за 5-7 години ", казва съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков в публикувания от Радостин Василев запис от съвещание на Националния съвет на партията. Консенсусът не прави работа, в случай че на обществото не са известни критериите за асортимент - и кой ще го прави. Бъдещите нови шефове на Българска народна банка ще управляват централна банка на страна в еврозоната, към която ще се причисли България в техния мандат, ще правят парична политика. Новите членове на Комисия за защита на конкуренцията ще дефинират дали регулаторът ще остане " спяща хубавица "  или ще се трансформира в ефикасен орган, следящ за разпоредбите на свободния пазар и честната конкуренция.
Министрите на бизнеса
В проектокабинета на Денков-Габриел министрите на земеделието и на енергетиката идват от бизнеса. Кирил Вътев е съсобственик на месопреработвателната компания " Тандем ", Румен Радев е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал, ръководител на Съвета на шефовете на " Асарел Инвестмънт "  от 2012 година Визитката му включва присъединяване в развиването, ръководството и популяризирането на водородни технологии и нововъведения в България, в това число основаването на Водородна котловина Стара Загора - план за създаване на фотоволтаична централа и производството на зелен водород.

В случаите, когато известни бизнесмени одобряват министерски постове, фокусът е дали няма спор на ползи сред бизнеса им и поста, който заемат. А и досегашната процедура в България демонстрира, че по-лесно е министър да стане предприемач, в сравнение с противоположното. Собственикът на компании за куриерски и спедиторски услуги Николай Събев, транспортен министър в кабинета на Кирил Петков, въобще отхвърли да се върне в политиката след 7-те месеца на поста. 

Ще разкрива ли порочни схеми на президентското войнство бъдещият кабинет? Засега опълчването на президента върви по геополитическа линия, откакто последователи на Политическа партия и Демократична България и техните водачи подкрепиха  поредност от митинги на " Дондуков "  2 с плакати " Радев - сътрудникът на Путин ", " Тук не е Москва "  и други От демонстрациите обаче отсъстваха представители на ГЕРБ, въпреки че основаването на държавното управление бе стимулирано и със отбрана на парламентаризма и на определения от България път на развиване като член на Европейски Съюз и НАТО.

Връщането на президента в границите на отредените му по Конституция пълномощия няма да мине безболезнено. С невижданото си послание към акад. Денков да върне мандата, защото бил дискредитиран, Радев сподели, че е подготвен за офанзиви. А в Народното събрание депутатите на  " Възраждане "  тренират за обещания от тях контрапреврат.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР