Едва ли някой е изненадан от факта, че тазгодишните пакети

...
Едва ли някой е изненадан от факта, че тазгодишните пакети
Коментари Харесай

Нова година във Велинград е по-скъпа от почивка в Египет

Едва ли някой е сюрпризиран от обстоятелството, че тазгодишните пакети на туроператорите са поскъпнали с най-малко 10-15%, по отношение на предходната година. Въпреки това към този момент се вижда взрив на търсенето на празнични предложения в чужбина, в това число и за екзотични пътувания, само че най-търсени си остават къщите за посетители в зимните ни курорти.

 

При все, че мнозина още не са се разделили с лятото и морските курорти не престават да се пълнят, записванията за Нова година към този момент текат с цялостна пара. Мераклиите, разчитащи да получат отстъпка при ранните предложения, към този момент резервират места в зимните курорти за новогодишната нощ.

 

Ски курортите, спа комплексите и къщите за посетители остават най-желани и търсени за множеството хора. Навън най-вече резервации има за околните балкански страни – Турция, Сърбия и Гърция.

 

Естествено, по остаряла традиция, значително хора резервират пътувания за европейските столици. Повишен е ползата към Прага, Виена и Берлин. Турагенциите разкриват, че в действителност записванията за Нова година са стартирали още лятото, през юли. Най-рано възнамеряват зимната си отмора мераклиите за отдих по екзотични дестинации. Търсенето пораства с всеки минал ден. като в последната седмица надвиват запитванията за родните курорти или пък тези за прилежащи страни. От туристическия отрасъл припомнят, че при ранни резервации, които не престават към момента, има късмет за отстъпки до 30%. Намалението може да уцелите, в случай че резервирате до края на октомври. След това цените стартират да галопират нагоре.

 

Тези, които възнамеряват отмора у нас или в близки страни, занапред стартират да оглеждат офертите. Очакванията са пътуванията в края на годината да са повече от предходната зима, защото тази година почивните дни могат да се

 

Обединят. Най-интересни за потребителите са офертите до Занзибар, Доминикана, Бали, Малдивите, Мавриций, Тайланд и Сейшелите. Те стартират от 4000 лв. на човек, като някои по-отбрани предложения с нощувки в 5-звездни независими вили са за по 7-8 хилядарки. Това обаче не тормози изключително най-богатите клиенти. „ Първо ни свършват най-скъпите екскурзии. Има хора, които са подготвени да платят и 20 000 лв. за седмица, стига да е на екзотично място, в скъпа вила и съвършено обслужване. Има една каста, признава Полина Николова от бутикова туристическа организация, обслужваща единствено баровци.

 

Принципно по-младите избират вили и къщи за посетители, където отиват с огромни компании и по този начин им излиза по-бюджетно, а фамилиите с деца търсят стаи с спомагателни кревати или 2 стаи, само че таман тези цени са по-високи.

 

Пакетите за Нова година са типичен – приблизително с 3 нощувки, а за дестинации на открито – сред 5 и 7 дни. Според предварителните калкулации на туризма, към Нова година се чакат към 850 000 пътувания, като излизанията в чужбина ще са над 500 000.

 

Ако обаче някой си мисли, че къщите за посетители ще останат празни още дълго, може да остане неприятно сюрпризиран. Колкото и да не е за поверие, само че най-атрактивните по зимните ни курорти даже към този момент са заети и няма свободни места. Всъщност заетостта им се дължи на процедура от последните години – множеството къщи за посетители си имат непрекъснати клиенти, които още след празненствата предходната година са дали поръчки и за тази Нова година и по този начин местата се оказват авансово резервирани. Затова и най-атрактивните къщи за посетители към този момент са разпродадени.

 

Първо се продават местата в къщите за посетители и хижите, след това са балнео и спа хотелите в планинските курорти, издават от сектора. Пакетите са доста желани от туристите. Например в хотел във Вършец 3-дневен пакет със закуска и вечеря, прилагане на СПА центъра, както и включена новогодишна стратегия, отива към 580-900 лева по-евтино е в Пампорово – 698 лв. коства пакетът в 4-звезден хотел. Средната оферта на къщите за посетители е 45-50 лева на човек. При спа планинските курорти стартират пакети от по 800 лева за 3 нощувки в двойна стая, само че офертите стигат и до 3500-3800 лева за първокласен спа пакет във Велинград, което още веднъж прави града най-скъпата дестинация у нас.

 

Някои хотелиери към момента умуват по какъв начин да нагласят цените, че хем да не отхвърлен клиентите, хем и да са на апетитна облага и към момента калкулират каква цена да изискат за новогодишния пакет.

 

Туроператорите пък признават, че тази зима новогодишните пакети за чужбина са много по-скъпи поради полетите, откакто цените на самолетните билети се подвигнаха с 30% нагоре.

 

Цената на пакет на човек е минимум 130 лв., само че общо стигат до 4000-5000 лева

Истински шлагер тази зима е посрещането на огромния празник на другоземен остров, считат туроператоите. Резервациите текат с цялостна мощ, а някои от пакетите са напълно купени от богаташи още през май. Най-много са записванията за Малдиви, Занзибар, Тайланд и Карибския - Доминикана, Куба. Българинът търси отмора на плажа, под палмата и това е фантазията му, изясняват от сектора. Повишението на цените при тези екскурзии е с 20-30%, което ще рече, че мъчно би могло да се откри нещо сходно за под 4 бона.

 

 

За Турция цените са още веднъж прилични – стартират от 540-600 лв.. Почивката в Египет коства към 1200-1300 лева за Занзибар офертите стартират от 3000 лева, за Мавриций – 3500, Малдиви – 4000 лева За екзотичните екскурзии обаче в допълнение отиват още най-малко 300-400 лева поради разнообразни такси и турпрограми.

 

По-евтин вид, несъмнено, са екскурзиите до европейските столици, само че и там офертите са по-скъпи от предходната зима.

Чувствително по-евтино ще ни излезе единствено в случай че решим да почиваме при съседите, като пакетите за околните страни стартират от 350 лв. и доближават до 600.

Около 1300 лв. излиза Нова година в Париж с 4 нощувки и със самолетни билети, 3 нощувки във Виена костват 1180 лв.. 3 дни в Сърбия са заковани на 480 лв., само че пък 4 нощувки във Велинград са 900 лв. в 4-звезден хотел. Така почивката там за поредна година може да излезе повече от екскурзия до Египет. При евростолиците – 800 лв. е пакетът за самостоятелна екскурзия.

 

И тази година скъпите хотели настояват, че предлаганият от тях първокласен артикул държи равнището, хората са подготвени да платят за високо равнище и в този сегмент цените са към 3800 лв. за двойна стая за 3 нощувки с включени закуски, вечери и богата новогодишна стратегия с известни актьори.

 

Шансове да успеем да си осигурим новогодишна отмора имаме, в случай че платим резервацията през идващия месец, защото към момента има ранни записвания. Отстъпката до края на септември или на октомври е сред 10-15 и 20 %, изясняват хотелиери.

 

Хотелиери и туроператори са безапелационни, че растежът на резервациите в този интервал на годината е сериозен и макар по-високите цени, това не понижава търсенето.

Инфо: Уикенд

Тагове: Нова година екскурзии празнична нощ екзотични дестинации новогодишна нощ ранни записвания Египет Велинград Малдиви Сейшели
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР