Едва ли не цяла Финландия може да се скрие в

...
Едва ли не цяла Финландия може да се скрие в
Коментари Харесай

Тайни скривалища и гъста мрежа от бункери: защо Финландия е толкова добре подготвена?


Едва ли не цяла Финландия може да се скрие при положение на потребност подземен: на всички места има секрети скривалища, построена е гъста мрежа от бункери и убежища. Защо дребна Финландия е толкоз добре готова в това отношение?

Плувен басейн в Хелзинки: деца се плискат във водата, а възрастните плуват за здраве. Басейнът е подземен: оборудването е без прозорци, а стените му са издълбани напряко в скалите.

" За ден-два можем да изпразним басейна и да го превърнем в леговище. До 4000 души могат да спят тук ", споделя Олег Яухонен, управител на басейна, който при положение на потребност извършва функционалностите на бункер.

Дебели порти защищават от ударна вълна и газова офанзива
Редакцията предлага
Под басейна - т.е., още един етаж надолу, са инсталирани две дебели порти. Първата стопира ударната вълна при бомбардировки, а втората предпазва от газови офанзиви. Двете врати водят към под земята лабиринт, който съставлява система от тунели. " Това е доста интелигентно решение за строителство: плувен басейн подземен, който да се употребява по едно и също време и като бункер ", споделя Яухонен.

По думите му още доста други места за спортни занимания имат същото хибридно предопределение - служат и за бункери. Само в столицата Хелзинки в бункери и скривалища има място за 650 000 души - т.е., за всички поданици на града.

Яри Марканен работи в системата на гражданската отбрана на финландската столица. Първите укрития са били издигнати в края на Втората международна война, а по време на Студената война мрежата е била разширена - като предохранителна мярка против радиация или мощни разтърсвания. " Такива уреди се строят и до през днешния ден ", твърди той.

Но влага поредно и в защитата на страната. За разлика от Швеция, Финландия в никакъв случай не е отменяла военната тегоба. В резултат от това два пъти по-малката като население страна има четири пъти по-многочислена войска от Швеция. Освен това през последните няколко десетилетия Швеция е понижила доста разноските си за защита до към 1 % от Брутният вътрешен продукт. Сега обаче те ще се удвоят, заяви шведското държавно управление, откакто Русия атакува Украйна.

Изследователят от шведската Агенция за защита Роберт Далсьо изяснява разликите сред двете прилежащи страни освен с това, че Финландия има дълга 1300 километра обща граница с Русия.

Вижте и това видео от архива ни:
Загадката с съветските парцели във Финландия
" Швеция има идилична история. През последните 200 години не сме били във война. А Финландия, която е по-млада страна, е водила четири войни за своята самостоятелност. Може би по тази причина за финландците е значимо да могат бързо да реагират ", споделя специалистът.

Мнозинството е за участие в НАТО

Тези разлики си проличават и в този момент. Във Финландия. Междувременно, само че там болшинството е към момента нежно. А и във Финландия политическите решения наподобява се взимат доста по-бързо, в сравнение с в прилежащата страна. В Хелзинки може да има решение още идната седмица: на 12 май президентът Саули Нийнистьо ще направи послание по тематиката, а по-късно нещата могат да се случат доста бързо.

*****

Вижте и това видео:
В Швейцария всеки си има бункер
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР