Едва ли много хора знаят, че най-високият процент на предприемачество

...
Едва ли много хора знаят, че най-високият процент на предприемачество
Коментари Харесай

Сребърното предприемачество набира скорост

Едва ли доста хора знаят, че най-високият % на предприемачество в международен мащаб - освен в Съединени американски щати, където 34 млн. възрастни хора желаят да стартират бизнес - се измества към възрастовата група 55-64 години. Предприемаческата интензивност измежду хората над 50 години се е нараснала с повече от 50% от 2008 година насам и вероятността те да основат сполучливи компании е съвсем два пъти по-голяма, в сравнение с при хората на възраст сред 20 и 34 години, по данни на GEM (Global Entrepreneurship Monitor), представени от The Global Institute for Experienced Entrepreneurship (Глобалният институт за опитно предприемачество).

И в случай че Съединени американски щати са богати на образци за „ сребърни бизнесмени “,  то в Европа тематиката е релативно нова. Европейската комисия приема през 2012 година План за деяние „ Предприемачество 2020 - Възраждане на предприемаческия дух в Европа ”. В него страните-членки са насърчени да одобряват ограничения за поддръжка на „ възходящата наклонност възрастните хора в пенсия за основават или да се връщат към нова активност като независимо заети лица “. Причината е, че до 2050 година се чака броят на хората на възраст 65 и повече години в Европа да нарасне до 150 милиона души.

Според проучването Silver entrepreneurship: a new trend in startups (Сребърно предприемачество: нова наклонност в стартъпите) на Italia Startup, по статистически данни през 2018 година двама от трима създатели на стартъпи (66 %) са на възраст сред 30 и 49 години, а съвсем 20% от " бизнесмените от новото потомство " са на възраст над 50 години. Установено е, че 70% от започващите предприятия, основани от сребърни бизнесмени, устоят до и над 5 години. Само при 28% от по-младите бизнесмени с първи бизнес, компаниите доближават 5 години оперативна активност.

И в България има образци за кариерни промени и предприемачество в нова област измежду хора над 40-годишна възраст.

Трима български зрели бизнесмени споделят своите триумфи и провокации:
От финансите към коучинга
Снимка Личен списък

Стояна Нацева прекарва над 27 години на висока позиция като управител в една от най-големите финансови компании в България. През 2019 година започва личен бизнес с образования по личностно и бизнес развиване и като създател на книги за себепознание и личностно развиване. През 2021 година основава Академия „ Щастлив живот “, която получава доста самопризнания. Изнася лекци в Австрия, Кипър, Кения, Италия, Испания, Йордания, Англия и други „ Усетих нужда да открия коя е моята задача, а не просто да продължа да работя в офис и да раста в кариерата. Започнах да пиша книги и структурирах система за коучинг и констелации - Direct Change Solution. Изпитвах подозрения, несъмнено, оставях сигурна работа, с цел да скоча в ново за мен занятие на създател, бизнесмен, притежател на бизнес, шеф. Окуражи ме фактът, че преди този момент бях изпитала на процедура теориите, които преподавам, и знаех, че работят “.
Козметика с нанодиаманти   
Снимка Личен списък

Румен Генов е водещ инспектор по осведомителна сигурност, създател на Агенция за районно икономическо развиване и вложения – Кърджали, преди 25 години. Ръководи екипа, създал първата система за осведомителна сигурност в България - на печатницата на Българска народна банка през 2004 година През 2015 година и 2019 година, когято е в края на 50-те си години, основава стартъп компании за произвеждане на козметика, съдържаща нанодиаманти, дружно с проф. Ставри Ставрев (1945-2016), над 20 години заместител шеф на Института за галактически проучвания при Българска академия на науките и началник на направление „ Космическо и ново материалознание “. Първата компания НАНО ТЕРИ ООД създава и създава крем за лице, съдържащ модифициран SP3 нанодиамант - „ Златен нанодиамант “, сертифициран по всички европейски условия. По предпочитание на наследниците на проф.Ставрев, те поемат след неговата кончина ръководството на компанията. Втората компания - „ Карбон Тех Ар Джи “ ЕООД Генов основава дружно със сина си и основава серия кремове „ Карбон бюти “, също съдържащи SP3 нанодиаманти. Търси финансиране от бизнес акселератора на АМСП при Европейска комисия в Брюксел, Но Коронавирус рецесията осуетява проектите им. „ После, когато отмина, си дадох сметка, че като навърша 60 година, е извънредно време да се захвана с дейна работа. Взех заем, възползвайки се от преимуществото, че компанията е в съдружничество със сина ми под 29 година “
И отново към ученическата пейка
Снимка Роберт Атанасов

Пламен Иванов оставя поста на търговски шеф на Сен Гобен България ЕООД, част от френския тръст Saint-Gobain, с цел да се посвети на ролята си като бизнес коуч. Става и докторант в катедра „ Икономика и ръководство по браншове “ в Стопански факултет на СУ “Св. Климент Охридски ” по тематиката за иновационната просвета в предприятията. Планира академична кариера. „ Причината да направя професионален скок е желанието ми за повече независимост за плановете, които носят полезност и смисъл за повече хора. Така стигнах до ролята на бизнес коуч. Когато разбрах какво искам, изпитвах единствено убеденост. Започнах докторантура, с цел да дам спомагателна стойност и дълбочина на работата си “, споделя той.
Защо възрастта е значима
За мнозина възрастта е опрощение да не престават живота си по инерция, а и поддръжката на обществото, на професионалната среда, финансиращите институции постоянно е разколебана. Стояна споделя: „ Възрастта е просто цифра, само че в нашето обществото към момента намират почва ограничаващи стандарти от предишното. Постоянно предизвиквам другите да надмогват сковаващата страх от смяната. Зрялата възраст дава прерогативи, тъй като човек към този момент знае кой е и какво желае, има доста контакти в разнообразни среди, и в случай че е самоуверен и комбинативен, ще откри метод да се оправи със започващ бизнес. Не оцелява най-силният, нито най-интелигентният, а този, който най-добре се приспособява към измененията, още Дарвин го е споделил. По-зрелият бизнесмен има повече опит, контакти и достъп до запаси, само че не трябва да пада в клопката на рутината “.

Пламен добавя, че любознанието, способността да придвижва работещи модели от една корпоративна сфера в друга, са измежду мощните му страни. Той цитира проучване от 2019 година на екип от СУ за МТСП, съгласно което заради демографските промени, през идващите 10 години заетостта на хора сред 45-65 години ще се повишава.. „ Кариерна смяна се подхваща точно на възраст сред 45 и 50 година Вече имаш знанието, опита, уменията, полезностите и манталитета да създаваш, променяш и управляваш. Според мен фокусът на страната, и изключително на общините и на бизнеса, би трябвало да е в ангажиране на хора с сходен профил, защото могат да са моторите на положителна смяна. От друга страна, постоянно ми споделят, че по предписание се счита, че хората над 45 година не са способни да се трансформират, да учат, и не са амбициозни. Компаниите избират да наемат по-млади чиновници, изключително на мениджърски позиции, поради по-дългия небосвод на работа и упованието, че по-лесно ще възприемат корпоративните полезности и модела им на работа “.

Румен се занимава с поддръжка на МСП от над 25 години и отбелязва, че е нужно да се прави разлика сред стартъп на младежи без опит и предприемачеството на експерти със стаж. „ Студентът, който в този момент приключва, има концепция, до момента в който предприемачът с сполучлив бизнес или кариера вижда нова свободна ниша. Той стартира нов бизнес, развива и го продава. Предприемачеството е друг развой от стартъп културата. Младите хора се пробват да трансформират света, а зрелите бизнесмени взимат обосновани решения и търсят резистентност “.

Много банки се замислят, преди да дадат заем за бизнес на „ сребърни бизнесмени “, заради опасности, свързани с възрастта и хоризонта на начинанието, прецизира той. „ Смисълът синът ми да се включи във компанията бе достъпът до по-добро финансиране, кредитен запас. Има финансови принадлежности за избран вид предприемачество. Синът ми има по-голямо дялово присъединяване, а аз, като татко, мога да предам опита си. Така покриваме формалните правила и банката ни даде заем с доста положителни условия “. Създават компания, отчитайки грешките от предишното, със сериозен бизнес проект, обмисляне на всички разноски, с парични потоци и ръководство на рисковете, „ с цел да подсигуряваме, че при поръчка можем да произведем количество и да поддържаме минимално количество първични материали “. Със личен технолог и компания подизпълнител, компанията към този момент предлага онлайн две серии козметични артикули нотифицирани пред Европейска комисия: Carbon beauty NETURAL и Carbon beauty NANO, артикули, съдържащи SP3 нанодиаманти, с натурални етерични и базови масла.
Възможности и провокации
Пламен споделя, че с кариерната смяна е оправдал упованията на околните си, а не ги е изненадал. „ За мен тази стъпка е натурален развой и идващ стадий от професионалното ми развиване. Моята пристрастеност е да предавам познание, да провокирам другите да осъществят капацитета си “. Историческите и икономическите промени в България през последните 30 година са основали експерти, които умеят да надскачат себе си. Това ги прави изключително скъпи за организациите както като чиновници, по този начин и като ментори на по-младите, без да ги лимитират в кариерното им развиване „ Препоръчвам на всички, преди да създадат смяна, да влязат като доброволци в сферата, която са си избрали, или да я практикуват за известно време като занимание. Така ще усетят дали това подхожда на упованията им. Да засилят и мрежата си от контакти, което изисква и съществени обществени умения, “ приключва Пламен.

Взаимодействието с младите експерти е предизвикателство, за което малко се приказва. В случая на Румен изборът на тип дистрибуция и маркетинг основава полемика за визията за развиването на компанията – онлайн или във физически магазини на консигнация. „ Търговията с козметика е извънредно консервативна и се движи по-близо до разпоредбите на тази с лекарствени средства, в сравнение с към предлагането на всеобщи марки потребителски артикули. Затова се изучавам и пущам първите онлайн рекламни акции “. Така 6-7 месеца след  началото облагите покриват разноските по заема и следва експорт. Посоката е и към развойна активност.

Широк е и хоризонтът пред Стояна и Пламен  - с насъбрания си опит и ентусиазъм за още и още работа и триумф да покажат, че годините напред ще са мощни и пълноценни за тях, за бизнеса, за хората, с които и за които работят. Те имат вяра, че България ще се трансформира в „ страна на огромните благоприятни условия “ и за сребърните бизнесмени и експерти, без предубеждения за това чие е времето на цифровите трансформации и нововъведения.
Текстът е част от бр. 116 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР