Едва ли има планинар, който да не е изкачил или

...
Едва ли има планинар, който да не е изкачил или
Коментари Харесай

Вихрен – мраморният първенец на Пирин

Едва ли има алпинист, който да не е изкачил или да не желае да изкачи връх Вихрен – първенецът на Пирин планина, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Мраморната му снага се издига на 2914 м., което го прави втори по височина у нас (след връх Мусала в Рила) и трети на Балканите (след връх Митикас в планината Олимп, Гърция). Вихрен притегля туристи целогодишно. През зимата на него стъпват единствено опитни и добре екипирани планинари, само че лятото той е леснодостъпен за всички, поискали да си създадат приятна разходка и да се полюбуват на красивите пирински гледки.

Маршрутите към върха са няколко, само че най-често за насочна точка планинарите употребяват хижа „ Вихрен “. От там по южната му страна върхът може да бъде качен за към 3 часа, само че в случай че се избере маршрутът през Казаните и Премката, времето до горе е към 4 часа. Има живописна пътека и от хижа „ Бъндерица “, а времето за постигане на върха от там също е 4 часа.

Най-екстремният метод към Вихрен е по Джамджиевия борд, само че там са нужни алпийски умения. Ако имате боязън от високо, това не е вашият маршрут.

Без значение кой път към върха сте избрали, той ще бъде цялостен с красиви гледки, които мъчно се разказват с думи. Изкачвайки Вихрен, може да срещнете и еделвайс. Ако имате този шанс обаче, не го откъсвайте, а единствено му се порадвайте, тъй като красивото високопланинско цвете е предпазен тип у нас. Не е изключено да видите и стадо диви кози, чийто тип също е вписан в Червената книга.

В предишното Вихрен се е наричал Елтепе, а откривателите превеждат това име като „ връх на бурите “. Наименованието произлиза от легендата за трона на славянския господ Перун, сътворител на гръмотевиците и светкавиците.

Изкачването на върха е мъчно, само че не и непостижимо предизвикателство. При всички случаи си заслужава приятната отмалялост и красивите гледки. От там се виждат безусловно всички дипли на Пирин планина. Някои даже споделят, че при ясно време рано заран погледът им е стигал и до Бяло море. Много запалянковци пък преспиват горе, с цел да следят астрономически феномени в нощното небе.

В региона на Вихрен могат да бъдат посетени още редица естествени забележителности – връх Кутело, карстовият борд Кончето, местността Казаните, пещерата Хана, 1300-годишната Байкушева мура и доста други.

Планината ни дава доста и не ни желае нищо в подмяна, по тази причина дано я пазим чиста! /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР