Едва ли има много хора по света,които знаят къде се

...
Едва ли има много хора по света,които знаят къде се
Коментари Харесай

Вижте една любопитна история през Втората световна война отпреди 79 години

Едва ли има доста хора по света,които знаят къде се намира красивото градче Брукингс, окръг Къри,югозападната част на щата Орегон, Съединени американски щати. То носи името на Джон Е. Брукингс, президент на Brookings Lumber and Box Company/Брукингс Лъмбър енд Бокс Къмпани/, която основава града през 1908 година В градчето,разположено картинно на тихоокеанското крайбрежие в региона на реката Четко/Chetko River/ с главен занаят дърводобивни действия и корабоплавателен локален център през днешния ден живеят 6440 души,предимно пенсионери.

На 11 март 2011г. в международните вести за записаното най-силно пагубно земетресение/ с магнитуд 9-та степен/ в историята на Япония,последвано от ужасяващо цунами се писа и за пристанището на Брукингс. Повредено от приливните талази на японското цунами с вреди,оценени на 25 до 30 милиона $.
 Вижте една любопитна история през Втората международна война отпреди 79 години

Реката Четко/Chetko River/ Brookings

Но преди 79 години името на Япония още веднъж е намесено в историята на градчето.След офанзива от японците, сутринта на 3 юни 1942 на Датското пристанище на Алеутските острови,близо до Аляска, на 9 септември същата година, планината Емили, покрай Брукингс, става първото място в континенталната част на Съединени американски щати, което претърпява въздушна бомбардировка по време на война.
 Вижте една любопитна история през Втората международна война отпреди 79 години

Дата: сряда, 3 юни 1942 година

Място: Датско пристанище, алеутци, Аляска, Съединени американски щати

Фотограф: Неизвестен

Запалителни седемдесет и пет килограмови фосфорни бомби са хвърлени от японски хидроплан/ хидросамолет E14Y1 (в някои източници, наименуван " Yokosuka/Йокосука " - от името на производителя),преобразуван в свръхлек бомбардировач.Американското име на този аероплан е Glen, изстрелян от подводница -самолетоносач вид I-25 под командването на капитан 3-ти сан Мейджи Тагами. Според военни специалисти набегът на територията на Съединените щати в действителност е бил тестов полет на японската войска, с цел да се откри опцията за бомбардиране със запалителни бомби на вражеска територия и е целял започване на солидни пожари в гъстите гори на тихоокеанския северозапад на Съединени американски щати.

Пилотът на хидроплана е офицерът Нобуо Фуджита, който хвърля запалителните бомби на Уилър Ридж на планината Емили,като подпалва горски пожари. Смелият Фуджита лети още веднъж с втори бомбардировъчен аероплан три седмици по-късно, употребявайки за ориентировка носа Blanco Light като маяк. След 90 минути полет на изток от нос Бланко той хвърля бомбите си и по-късно се избавя, като по случайност намира своята подводница-самолетоносач в океана. Японците,когато схващат за това вземат решение да се откажат от потреблението на корабни самолети за бомбардиране на Съединени американски щати, до момента в който не се сътвори по-усъвършенствана навигационна система.
 Вижте една любопитна история през Втората международна война отпреди 79 години

Американските военноморски сили - миноносци от бреговата защита реагират на удара със забавяне - търсят I-25 цяла нощ,но подводницата съумява да се измъкне безнаказано. Фуджита съумял да се върне назад на самолетоносача, само че в никакъв случай не не помни какво е направил.През 1962-а година приема покана на градските управляващи на Брукингс да го посети, като японското държавно управление получава уверения, че няма да бъде съден като боен нарушител.Фуджита упорствал да получи амнистия от града и в символ на смирение,мир и другарство донесъл като подарък на Брукингс,семейния самурайски меч на 400-годишна възраст. Посрещнат бил като другар и вместо унижения получил ключа на града.

В отговор на благородното помиряване ветеранът заплатил също разноските на трима младежи да посетят Япония, както и платил 1000 $ на локална библиотека в Брукингс за книги. Нобуо също се заел да засажда дървета, с цел да помогне за възобновяване на гората, запалването на която е предизвикал.

Нобуо Фуджита направил още три визити до града и малко преди да почине през 1997-а година, той става почетен жител на Брукингс.
 Вижте една любопитна история през Втората международна война отпреди 79 години

На идната година пристигнала и щерка му, с цел да извърши последното му предпочитание - да разпръсне праха му там, където е хвърлил бомбите!

Днес, в случай че посетите градчето Брукингс, можете да видите самурайският меч, дарен от смелият водач Нобуо Фуджита, изложен в Обществената библиотека на общността Chetco, където до експоната има надпис: „ Единственият съперник, който бомбардира Съединени американски щати от въздуха “.

*За тази забавна история ни осведоми известният български футуролог, юрист Цветан Цветанов,който я открива във военни източници.

*През 2018 година в изявленията, оповестени до момента в медиите, като да вземем за пример, юрист Цветанов твърдо планува появяването на " виртуалния " човек на планетата, виртуалния метод на живот и общуването онлайн, които през днешния ден се постановат по целия свят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР