Едва ли има човек, който да не обича Коледната елха.

...
Едва ли има човек, който да не обича Коледната елха.
Коментари Харесай

История на Коледната елха

Едва ли има човек, който да не обича Коледната елха. Ще ви разкажем от кое място идва традицията по Коледа да се украсяват дръвчета.

Присъствието на Коледната елха е наложителен детайл от празнуването на Коледните и Новогодишни празници. Обичаят, обвързван с украсяването на елхата, поражда в Древен Египет. Вместо елха там са украсявале палми. По-късно немските племена украсяват вечнозелени клончета, с цел да отпразнуват светлината към най-късия ден на годината – 21 декември.

До 1597 година хората са украсявали единствено клончета от ели, елхи, борове. А след 1597 година почнали да употребяват цели дървета. Те символизират безконечен живот и здраве. Също по този начин елхата се свързва с вярата във безконечната мощ на природата.

На върха нормално слагаме звезда. Тя символизира пътеводната звезда, която е посочила пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос.

Римляните пък украсяват дръвчета със свещи и дребни предмети по враме на тържествата в чест на господ Сатурн.

Аранжирането на дома с вечнозелени клончета е античен езически бит и по нашите земи. Чрез украсяването на къщата с клончета и накичването им с разнообразни предмети се празнува зимното слънцестоене.

ХIХ е революционен – стартират да се създават другите типове гирлянди, стъклени топки, оставят се дарове под елхата.

През 1882 година американците патентоват електрическите лампички и елхата придобива напълно различен тип.

В България обичаят за накичване на елха по време на Коледа е пренесен от Русия.

Официално първото украсено дръвче се появява незабавно след Освобождението през 1878 година То се намира в Пловдив, който тогава е столица на Източна Румелия.

През 1879 година Батемберг слага украсено коледно дръвче в двореца си, а самият той се преобразява в Дядо Коледа. Първата публична градска елха в София е сложена през 1882 година България има нов властник – Фердинанд. След Първата международна война в Борисовата градина особено се отглеждат елхички и борчета, които по-късно се продават за празника.

Поверието гласи, че всяка Коледа се купува нова играчка. Така коледната елха се трансформира в част от историята на фамилията. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР