Едва ли има човек, който да не е наясно какво

...
Едва ли има човек, който да не е наясно какво
Коментари Харесай

Дървесна жаба оцелява без да уринира цяла зима

Едва ли има човек, който да не е наясно какво е да го "спеши " повикът на природата, до момента в който в близост не се намира тоалетна. Човешката физиологична незадоволеност обаче не може да се съпостави със случая на дървесна жаба, която не уринира цяла зима, съобщи Асошиейтед прес.

Дървесните жаби в Аляска устоят осем месеца, без да задоволяват дребната си физиологична потребност. Сега учени са открили по какъв начин земноводните създания реализират това или по-скоро по какъв начин оцеляват, без да уринират.

Рециклирането на уреята (карбамид) - главния отпадъчен артикул в урината, в потребен азот поддържа дребните жаби живи, до момента в който са в положение на хибернация и замръзват. Уреята не топли въпросните животни, а вместо това защищава клетките и тъканите им, даже когато сърцето, мозъкът и кръвообращението им стопират.

Авторите на актуалното проучване от университета на Маями в Охайо изясняват, че жабите реализират това с помощта на специфични микроби, които рециклират уреята в червата им.

Съавторът на изследването Джон Констанцо не е склонен със схващането, че урината на жабите работи като антифриз.

"Очите им са бели. Кожата им е замръзнала. В това си положение жабите наподобяват дребни скали. Ако бяха хора, щяха да бъдат оповестени за мъртви. Когато температурите се покачат, те се връщат към живот. Други животни също не уринират в положение на хибернация, само че за разлика от дървесните жаби не ги сполетява "голямото заледяване ", споделя Констанцо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР