Едва ли има човек, който да не е чувал за

...
Едва ли има човек, който да не е чувал за
Коментари Харесай

Наклонената кула в Италия, за която вероятно не сме чували

Едва ли има човек, който да не е чувал за Наклонената кула в Пиза. В различен град в Италия обаче се намират още две кули, които се смятат за архитектурно завещание на страната, само че са по-малко известни измежду туристите.
 Копията на Айфеловата кула по целия свят - от Австралия, през Япония, до Съединени американски щати
5 реплики на Айфеловата кула, разпръснати по света

Символът на Париж вълнува всички

Става въпрос за Гарисенда и Асинели, строени още през Средновековието в Болоня. Наскоро обаче Гарисенда, по-ниската, само че по-наклонената от двете кули, разтревожи локалните управляващи.

Причината за това са догатките, че тя " потъва ". И по-точно, че " сляга ", (както е техническият термин), поради отслабването на земната основа.

Кметът на Болоня - Матео Лепоре, въпреки всичко има предпазен проект за сигурност, който включва затварянето на близките улици и провеждането на в допълнение наблюдаване посредством инсталирането на датчици, които да дадат повече информация за положението на Гарисенда. Под кулата към този момент са сложени акустични датчици, чиято работа е да уловят звуците от приемането на пукнатини. Със особено махало се наблюдава и наклоняването ѝ от вятъра.
 Гарисенда (вляво) и Асинели (вдясно)

Гарисенда (вляво) и Асинели (вдясно)

Въпреки взетите ограничения, обстановката провокира политически диспути в Италия, където съперниците на кмета са на мнение, че не се прави задоволително. По думите на Лучия Боргонзони - заместник-секретар на италианското министерство на културата, кулата е била неглижирана през последните пет години.

Действително слягането на Гарисенда е проблем от години. Някога тя е била висока повече от 60 метра, само че през XIV век се е " смалила " до под 50 метра. Любопитно е, че наклонът ѝ е към четири градуса - много близо до този на.

И до момента в който кметът на Болоня споделя, че е твърдо решен да резервира Гарисенда по допустимо най-безопасния метод, защото е символ на града, на други места по света също има високи здания, застрашени от " поглъщане ".
 Torre Scola - историята на една италианска кула
Историята на една изоставена кула

Бижу в Залива на поетите в Лигурия

Една от тях е да вземем за пример Millennium Tower в Сан Франциско. За небостъргача е изчислено, че потъва с към седем сантиметра всяка година, написа Architectural Digest.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР