Едва ли има българин, който да не е чувал поне

...
Едва ли има българин, който да не е чувал поне
Коментари Харесай

Знаете ли историята на песента Даньова мама?



Едва ли има българин, който да не е чувал най-малко заглавието на тази ария. По стичане на разнообразни условия обаче, необятната аудитория не познава създателя ѝ. Да, тъкмо по този начин, тази национална ария си има съответен създател. При това паметен остава споменът на всеки, който е слушал прочувственото осъществяване на певицата, чието сърце и огромен глас разказваше тази история. Създател на песента е националната певица Мария Балтаджиева /1936-2012/.  Записва я в Българското национално радио на 18 май 1993 г.  " Даньова мама " беше нейната наслада и болежка в живота.

Една любопитна детайлност към основаването на песента научиха слушателите на предаването " Съботна софра " на 3 февруари - точно на рождения ден на певицата, а в случай че беше измежду нас, тя трябваше да навърши 82 години. 

"...кандисах, мама, сандисах,
юначен глави да укривам
и остри саби да търкам... "

От тези редове потегля историята на " Даньова мама ", основана и изпълнена по несравним метод от Мария Балтаджиева. Тези мощни думи певицата чува от Йорданка Илиева - майка на дългогодишната ѝ приятелка Мария Коцева. 

С Мария Балтаджиева се запознахме през 1976 година на концерт в Разград. Няколко години по-късно, през 1981 година, тя дружно със сестра си Зоя пя на сватбата на моята щерка. На събитието участваха и родителите ми, които през 1966 година бяха отпътували за Америка. Мария беше отседнала вкъщи. Тогава се срещна с родителите ми, които бяха извънредно впечатлени от песните ѝ, по-специално от бавните песни, които извършва. И макар че за първи път се виждаха, те я одобриха доста драговолно. Тогава майка ми ѝ сподели тези три реда " склоних, мама, сандисах, кървави ризи да пера, юначен саби да търкам... ". Затова и по-късно, когато Мария сътвори песента, тя избра да стартира историята с думите " Даньова мама думаше.. ", защото майка ми се споделяше - Йорданка Илиева. И оттова нататък тя сътвори останалите куплети и измисли мелодията. Сътвори песента с доста надълбоко възприятие на отговорност. За мен Мария Балтаджиева е най-хубавият реализатор на бавните национални песни и най-добрата душа, споделя Мария Коцева.

 Мария Балтаджиева Във фонда на Радио Варна се пазят няколко изявленията с Мария Балтаджиева, в които тя също загатва Йорданка Илиева - дамата, която и споделя историята за майката със седемте хайдушки рожби. 

" Една моя доста огромна почитателка - вуйна Дани, която живее в Америка, само че към този момент не е сред нас, тя ми описа за нейна пра-прабаба или някаква родственица, че е имала седем сина, които са станали хайдути. Майката с неспокойствие ги е очаквала да им направи сватбите, само че уви... те не са се завърнали. Тя ми описа тази история и ме помоли да я претворя в ария, като запазя цялата гама от лиризъм и драматизъм. И фактически много време мислих върху това, което тя ми описа, до момента в който се получи " Даньова мама ". (...) Не ми е мъчно да кажа, че основаването на песни ми е обещано от Бога. Имам дарование да върша и текст, и музика. Аз не съм многообхватна певица, която да има богат репертоар. Но аз се гордея с песните, които съм основала и ще оставя след мен., споделя Мария Балтаджиева в изявление от 2001 г. 

 Мария Балтаджиева Даньова мама думаше: 
- Даньо ле, синко, Даньо ле,
склоних, мама, сандисах
от бащините кахъри,
от бащините ядове.
Кандисах, мама, сандисах, 
юначен глави да укривам
и остри саби да търкам.
Когато бяхте в люлка
татко ви мене остави,
бунтовник, мама, той стана,
пък аз - с дребни дечица. 

Седем съм люлки люляла,
доста съм нощи не спала, 
доста съм сълзи проляла, 
че вази, мама, да отгледам, 
на вази да се порадвам. 
Кърмих ви, мама, откърмих, 
когат` ви майка отгледах
и вий Балкана хванахте.
И вий хайдути станахте, 
и мене сама оставихте. 

Елате, мама, елате,
сватбите да ви направя,
на снахи да се порадвам.
На снахи да се нагледам
и дребни внуци да отгледам.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР