Едва ли е нужно да припомняме, че общуването с домашен

...
Едва ли е нужно да припомняме, че общуването с домашен
Коментари Харесай

Погали непознато куче и се зареди с окситоцин за месеци

Едва ли е нужно да припомняме, че общуването с домакински любим може да разведри и най-неприятния ден. Сега обаче откривателите считат, че общуването с куче може да бъде много потребно за здравето ни в дълготраен проект, написа Daily Mail.
Дори краткосрочните позитивни взаимоотношения сред човек и куче (чието и да е) могат да понижат равнищата на хормона на напрежението и да покачат това, което учените назовават ​​„ хормона на любовта “. Всеки контакт с четириногия другар е потребен за повишение на съсредоточаването и проясняване на мислите. Доказва го опит, в който взели участие възпитаници и кучета. Децата се срещали с животните два пъти седмично. След това проучванията отчитали възстановяване на мисленето и уменията за централизация при децата за месеци наред. Нивата на стрес падали.
Общуването с животни е потребно за психическото и физическото здраве, безапелационна е директорката на Центъра за взаимоотношение сред хора и животни към Университета на Вирджиния, проф. Нанси Джи.
Миналата година пък екип от австралийски медици и психолози прегледа 129 изследвания на взаимоотношенията сред хора и кучета. Тогава учените разкрили, че повече от половината от тези опити мерят позитивни физиологични промени в тялото и мозъка на хората. 
Нивата на хормона на напрежението кортизол спадат фрапантно при хора, които просто се любуват на другарство с куче от 5 до 20 минути. Няма значение дали домашните любимци са техни или на различен. Повишава се равнището на окситоцин, хормона на положителното въодушевление и съпричасността.
Контактите сред хора и кучета усилват „ променливостта на сърдечната периодичност “, промени в сърдечния темп, които са показателни за изцяло усъвършенстване в здравните параметри. 
В резултатите от проучвания, оповестени от Американската сърдечна асоциация, се твърди, че притежаването на куче понижава риска от гибел с 33% за оживелите от инфаркт, живеещи сами. Животът с куче също понижава риска от гибел от сърдечен удар с 31% и риска от гибел от всевъзможни аргументи с 24%, настояват учените.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР