Едва ли е изненада, че съставките в пакетираните храни са

...
Едва ли е изненада, че съставките в пакетираните храни са
Коментари Харесай

Пакетираните сандвичи - колкото по-постни, толкова по-безвредни

Едва ли е изненада, че съставките в пакетираните храни са съмнителни и надалеч от потребни. Най-съмнителни обаче са продаваните в лафки и хранителни магазини дюнери, пици, наздравици, принцеси, хот-дог, пакетирани или приготвени на място сандвичи. Опакованите сандвичи съдържат редица химикали като сгъстители и емулгатори от сорта на гума гуар, гума ксантан, открити най-много в сосове и смазки, Освен това се открива палмова лой, нишесте, оцветители, декстроза и други. Това демонстрира изследване на " Активни консуматори ".

Изследването включва 36 марки пакетирани сандвичи закупени от 6 града - София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград. От анализирането на информацията на етикетите могат да се създадат няколко констатации.

Без информация на етикетите при над 30% от продуктите

Масово етикетите съдържат непълна или нечетлива информация. От 36 търговски марки, правилно и изцяло е описанието при 12 (33%). В доста случаи производителите изписват единствено главните пет или шест съставки на сандвичите и стопират до такава степен. Тази немарливост съставлява нарушаване на законодателството и съответните компании подлежат на наказания, се споделя в разбора на " Активни консуматори ".

Липса на зеленчуци

Само в 2 марки от всички включени в проучването, количеството на зеленчуците надвишава 10% от общото тегло на продукта. В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те участват явно повече за хубост.

Съмнително месо и салами

Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни артикули като салами, шунка, филе, бекон. В нито един от тях няма месо или риба. В тези обработени меса се съдържат голям брой софтуерни добавки, или както ги назоваваме Е-номера.

Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя обособени Е-номера, които са позволени за вложение в храни. Рекордьор е сандвич съдържащ 35 Е-номера - пиле в сладко-кисел сос. Най-малко Е-номера са открити в артикул с моцарела със единствено 5 добавки.

Палмово масло и яйчен прахуляк

Усреднено в продуктите има 5,3 заместители. Сред най-честите заместители са другите видове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прахуляк, глутен и други В половината от сандвичите се открива палмова лой. Обикновено тя се влага в имитиращ млечен артикул или е част от сосове и смазки.Максимално се откриват 11 броя, а минимално е 1.

Консерванти и оцветители

Откриват се и приблизително 2,6 консерванта, най-вече 4, а минимум 1. Най-често се срещат нитритните съединения влагани в саламите.Средно в сандвичите има 2,2 оцветители, като вариацията е от 0 до 5.

Усреднено наличието на сгъстители/емулгатори е 4,1 съединения, минимално 0, а оптимално 6. Към тази категория спадат химикалите употребявани за втвърдяване и задържане на вода. Установяват се най-много в сосовете и мазилата. Освен за комерсиалния тип гелосващите сътрудници оказват помощ за повишение на рандемана, т.е. купувате си повече скъпа добавена вода. Най-често се откриват гума гуар и гума ксантан.

Основна причина за този противен резултат е преобладаващото потребление в рецептите на модифицирани индустриални месни артикули и подготвени салати, сосове и смазки. Не се влагат зеленчуци и качествени млечни артикули. Очевиден е стремежът на болшинството производители е да употребяват евтини модифицирани първични материали с дълъг период на валидност и минимизирани разноски за труд, тъй като не се постанова спомагателна кулинарна обработка. В този си " химически тип " сандвичите несъмнено не са здравословната храна нужна за вярното развиване на децата, се споделя в разбора.

Положителни трендове

Все отново има и дребна част от производителите, които изписват на етикетите дългия лист с всички съставки което до преди няколко години беше екзотична процедура. Така оказват помощ за осведомения избор на потребителите. Въпреки общата отрицателна наклонност има компании употребяващи натурални съставки несъдържащи Е-номера и заместители. За страдание позитивните образци са малко. В приготвяните на място сандвичи по-често се употребяват зеленчуци, защото не се стремят към дълъг период на валидност, тъй като се продават в границите на деня.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР