Едва една трета от пенсионерите ще получат увеличение на пенсиите

...
Едва една трета от пенсионерите ще получат увеличение на пенсиите
Коментари Харесай

Знаят ли възрастните с колко точно са им увеличени пенсиите?

Едва една трета от пенсионерите ще получат нарастване на пенсиите от 1 октомври. А след нарастването от 1 юли, към момента има възрастни хора, които считат, че са получили по-малко пари. Въпреки това министърът на труда и обществената политика в оставка Георги Гьоков регистрира растежа на пенсиите като един от триумфите през мандата си.

11 дни след изплащането на първите увеличени пенсии доста от възрастните към момента не са наясно какъв брой пари би трябвало да получат и по кое време.

" Не е цялата добавка може би не се дава на всички цялата добавка. На мен особено са дадени единствено 20 лв.. Отивам на банкомата, пущам картата, не излиза това, което  са дали обещание ", споделя пред Нова тв Хасан Михайлов.

" Не можахме да разберем. Като извадиш нарастването за COVID-а, остават доста малко пари ", изясни стара жена.

Много от пенсионерите не вършат разлика сред главния размер на пенсията си и другите обезщетения и добавки, споделя общественият специалист на Движение за права и свободи Хасан Адемов.

" Очакванията на българските пенсионери бяха за доста по-високо нарастване за размера на пенсиите съпоставяне с това, което получиха от 1-ви юли ", сподели Хасан Адемов.

Отделно нарастване от 1 юли са получили единствено тези, които са станали пенсионери до края на 2021.

Адемов предвижда, че обстановката ще се повтори през октомври, когато се усилва оптималният размер на пенсията на 3400 лв..

" Тоталното комплициране ще пристигна месец октомври, тъй като от над два милиона пенсионери, единствено една трета от тях ще получат нов размер ", счита Адемов.

Социалният министър в оставка Георги Гьоков отбрани механизма на нарастване, който изключва пенсионираните през 2022 година

" Няма логичност в това да се получават 10% увеличение. Тяхната пенсия е към приблизително осигурителния приход тази година, в този приблизително застрахователен приход е регистрирана инфлация и т.н и на база на този приход се счита тяхната пенсия ", сподели Георги Гьоков.

Българска социалистическа партия регистрира, че за 7 месеца присъединяване във властта, държавното управление е подкрепило обществено слабите, семействата, майките, децата и пенсионерите с 22 милиарда лв. от бюджета. Стана ясно, че тази зима се усилва и помощта за отопление. Тя се подвига с 20 лв. на месец или 100 лв. за целия сезон.

" Към момента интензивно се одобряват заявки за отоплителния сезон, все още над 70 000 индивида са подали такива заявки и те чакат своето подкрепяне ", сподели Гьоков.

След решение на кабинета целевата помощ за отопление се чака да стане общо 623,55 лева и ще се отпуска за интервала от 1 ноември до 31 март.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР