Едва една трета от домакинствата у нас имат възможност да

...
Едва една трета от домакинствата у нас имат възможност да
Коментари Харесай

Пазарът на имоти: Ако лихвите по кредитите у нас станат, колкото в Литва, вноската ще скочи с над 600 лева

Едва една трета от семействата у нас имат опция да си купят жилище. Това сподели отчет на икономисти от една от водещите банки в България.

Според статистическите данни на Национален статистически институт след пиковата 2022 година наклонността от първото полугодие на тази година да се строят по-малко жилища продължава и през третото тримесечие.

„ Все повече вложители или хора купуват парцел с почакването, че ще го продадат по-скъпо след години. Все по-малко купуват, тъй като желаят да живеят и да го употребяват и все по-голям дял купуват с очакване и инвестиция. Очакването е основно, тъй като колкото повече има упования за бъдещи облаги, толкоз повече такива купувачи се появяват на един пазар “, изясни в  „ Тази събота и неделя “ по bTV Лъчезар Богданов, основен икономист на института за пазарна стопанска система.

„ Пазарът за парцели е обвързван с кредитната интензивност. Голяма част от купувачите си купуват парцел с дълготраен заем. Той е огромен и зависи от лихвените проценти. България е с най-ниските лихви в Европейски Съюз след Малта. Ако те се покачат, вноската се покачва и това не е нещо, което ви визира няколко месеца напред, а над 20 години напред, тъй като към този момент има и 35-годишни заеми “, уточни той.

„ Когато цените порастват по-бързо от приходите – би трябвало да светне лампа. Също би трябвало да светне, когато от ден на ден парцели се купуват главно с заем. Това струпване не е от няколко месеца. Ако сега лихвите в България, станат колкото в Германия – вноската за дребен апартамент в София ще скочи с 360 лв.. Ако лихвите станат като в Литва или Кипър – вноската ще скочи с над 600 лв. с години напред “, акцентира Богданов.

Средната рента по ипотеките в еврозоната е към 4%, а Европейската централна банка също е повишила лихвите с четири и половина пункта за последната година и половина. Той регистрира, че у нас към момента не е последвало нищо.

„ Очевидно ще има промяна в някакъв миг. Все в миналото България ще се приспособява към тази наклонност. Защо става толкоз постепенно? Най-малкото, тъй като българските спестители към момента не са се сетили, че вместо да си държат парите на нула % рентабилност в комерсиална банка, могат да си купят, да речем, немски, нидерландски, белгийски или пък даже български държавни скъпи бумаги с рентабилност от 3 до 4,5%, които са със сходно равнище на риск – непосредствен до нулата. Въпросът е до каква степен релативно консервативния български спестител ще търпи парите му в банка да носят нула. Когато това се промени, явно лихвите по депозитите ще стартират да нарастват, туй като ще има приключване на депозити от банките към други капиталови артикули. Банките ще стартират да оферират по-високи лихви по депозитите, което значи и повдигане на лихвите по заемите “, изясни икономистът.

„ Ако някой чака, че ще продължи да падат лихвите и ще стават все по-изгодни ипотеките - няма накъде. Оттук насетне или ще е същото, или ще вървят нагоре “, акцентира той.

Само за година в Германия цените на жилища са паднали с сред 10 и 20% в някои градове.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР