Едва четири месеца след нчалаото на мандата си, министърът на

...
Едва четири месеца след нчалаото на мандата си, министърът на
Коментари Харесай

Еспер отново обикаля Азия, с фокус Китай, заплаха за глобалната доминация на САЩ

Едва четири месеца след нчалаото на мандата си, министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър за повторно обикаля Тихия океан . И въпреки всичко точно Близкият изток, съвсем война с Иран и действителна война в Сирия, кара Вашингтон да демонстрира повече внимание и да изисква повече американски войски, написа АП.

Посещенията на Еспер в Азия илюстрират обновената отбранителна тактика на Съединени американски щати: Фокусиране първо върху Китай, като опасност за световната доминация на Съединени американски щати , вместо да затъват в борба в продължение на едно потомство против екстремистки групи.
 Новият началник на Пентагона желае американски ракети със междинен обхват в Азия
Новият началник на Пентагона желае американски ракети със междинен обхват в Азия

Бих предпочел да стане в идващите месеци

Еспер лети за Южна Корея за съвещания за взаимна отбрана против Северна Корея , чийто нуклеарен боеприпас остава основен във фокуса на планиращите войни в Пентагона. Пътуването му включва среща в Банкок с китайския министър на защитата ген. Вей Фенг - първият им директен контакт, друг от видео-обаждане на 5 ноември.

Имайки поради противоречивите териториални искания на Китай в Южнокитайско море , Еспер също посещава и Виетнам , някогашен зложелател на Съединени американски щати, както и Филипините, дълготраен съдружник.

Виетнамците , които оспорват някои от претенциите на Китай в Южнокитайско море, от ден на ден гледат на Вашингтон като сътрудник за сигурност , макар политическите разлики. Първото пътешестване в чужбина на Еспер, откакто през юли завоюва поддръжката на Сената, бе в Азия.
 Китай предизвести Съединени американски щати и съдружниците им, че ще отговори уместно на ракети в Азия
Китай предизвести Съединени американски щати и съдружниците им, че ще отговори уместно на ракети в Азия

Обръщат се към Япония, Южна Корея и Австралия да проявят нерешителност

Но от този момент проблемите, преобладаващи неговото ръководство , включват невиждана ракетна и безпилотна офанзива в сърцето на петролната индустрия на Саудитска Арабия , за която Съединени американски щати упрекват в Иран.

Това подтикна Пентагона да изпрати спомагателни изтребители, войски и противовъздушна защита в Саудитското кралство.

От май Съединени американски щати са изпратили към 14 000 военнослужещи в Близкия изток , в това число бомбардировачи на военновъздушните сили в Катар и кораби, с цел да поддържат морската сигурност в региона на Персийския залив.

В края на предходната година Съединени американски щати отстраниха ракетните акумулатори Patriot от Кувейт , Бахрейн и Йордания в сходство с новата тактика за в началото фокусиране върху Китай , само че ескалацията на напрежението с Иран принуди Пентагона да промени тези стъпки.

През юли Съединени американски щати върнаха силите си във въздушната база " принц Султан " в Саудитска Арабия, която бе център на американската въздушна мощ през 90-те години на предишния век, само че бе изоставена от Вашингтон, откакто смъкна Саддам Хюсеин през 2003 година
 Русия, Китай и Иран могат да провокират международна война, обезпокоени в Лондон
Русия, Китай и Иран могат да провокират международна война, обезпокоени в Лондон

Според него дейностите на трите страни могат " елементарно да доведат до неточност, подбудена от неправилна преценка " и да усилят риска от война

Съединени американски щати имат 5200 военнослужещи в Ирак , с цел да поддържат напъните на багдадско държавно управление да победи останките от ДАЕШ.

Съединени американски щати изтегли силите си от Ирак през 2011 година, само че се върна три години по-късно , откакто бойци от ДАЕШ минаха през границата от Сирия, с цел да завладеят огромни елементи от страната.

Брус Бенет, старши анализатор в региона на защитата в RAND Corp. разяснява, макар че Пентагонът явно обръща повече внимание на Китай и Русия , цялостният метод слага някои азиатски съдружници в неразбиране какъв брой дълго могат да разчитат на поддръжката на Съединени американски щати .
 Помпео обикаля тихоокеански острови в отбрана на демокрацията от Китай
Помпео обикаля тихоокеански острови в отбрана на демокрацията от Китай

Предоговаря достъп на американската войска до въздушно и морско пространство

" Военните, с които беседвам в Корея, са склонни да назовават ​​Съединените щати хлъзгав съдружник ", добавя Бенет.

Според тях, " Съединени американски щати може да поемат ангажимент и по-късно да се отдръпват от него " - терзание, засилено от мислите на президента Доналд Тръмп за евакуиране на американските войски от Южна Корея и настояването на администрацията, корейците да платят по-голям дял от цената на американското военно наличие .

Служители на Пентагона знаеха , когато през януари 2018 година оповестиха нова тактика за защита, ориентирана към Китай/Русия, че обстановката в Близкият изток ще остане напрегната , изяснява, че са подготвени да се оправят с този проблем, даже когато се концентрират повече върху Азия.
 Командващият 5-и флот на Съединени американски щати вижда продължаващо нападателно държание на Иран
Командващият 5-и флот на Съединени американски щати вижда продължаващо нападателно държание на Иран

Вицеадмирал Джеймс Малой следи изкъсо иранските крилати и балистични ракети

" Имаме някои провокации в действителния свят и по тази причина би трябвало да можем да вървим и дъвчем по едно и също време , до момента в който управляваме тези обстановки в Близкия изток ", разяснява Рандал Шривър, основен консултант на Еспер по Азия и Тихия океан.

Еспер изяснява, че използването на новата тактика за защита , която той наследи от своя предходник, някогашният министър на защитата Джим Матис, е в ход .

" Трябва да се наемам повече, би трябвало да пренасочвам сили в региона , би трябвало да участвам по-активно в (Азиатско-Тихоокеанския) район ", сподели той след среща с австралийския си сътрудник в Пентагона.
 Командващият 6-и флот на Съединени американски щати желае повече кораби в Европа против Русия
Командващият 6-и флот на Съединени американски щати желае повече кораби в Европа против Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда опасност от повече съветски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море

Това изместване на фокуса е от дълго време . Администрацията на Обама го опита, обявявайки през 2012 година " завъртене към Тихия океан ".

Но по-късно пристигна възходът на ДАЕШ и завръщане на Съединени американски щати към война Близкия изток, първо в Ирак и по-късно в Сирия .

През октомври Еспер разгласи, че Тръмп е одобрил изтеглянето на всички американски войски от Северна Сирия , само че единствено няколко дни по-късно президентът позволи разширение на задачата за битка с тероризма в Сирия , която да включва обезпечаване на сирийските нефтени залежи .
 Китай показва нуклеарните си ракети, стигащи всяка точка на света
Китай показва нуклеарните си ракети, стигащи всяка точка на света

Могат да ударят Съединени американски щати за 30 минути

Пентагонът в този момент изпраща бронирана мощ към петролните залежи , а общият брой на американските войски в Сирия, евентуално ще е няколко стотин по-малко, в сравнение с когато Тръмп съобщи, че се изтегля.

Генерал Марк Мили , новият началник на Съвместните шеф щабове, съобщи, че 18-годишната война в Афганистан евентуално ще продължи да поема отбранителните запаси и войски .

" Подозирам, че ще продължи в бъдеще, още няколко години ", разяснява Мили в изявление за ABC News.
 Съединени американски щати готвят разширено военно наличие в Индо-Тихоокеанския район
Съединени американски щати готвят разширено военно наличие в Индо-Тихоокеанския район

Марк Еспър акцентира, че първата му аудиенция е била в този район
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР