Едва 6,5% от архитектите, участващи в проучване на Асоциацията на

...
Едва 6,5% от архитектите, участващи в проучване на Асоциацията на
Коментари Харесай

Едва 6,5% от архитектите смятат, че секторът, в който работят, е добре платен

Едва 6,5% от архитектите, участващи в изследване на Асоциацията на архитектите в България, считат, че секторът, в който работят, е добре заплатен.

Това демонстрира проучване на настройките и мотивацията в професионалните среди стана ясно на особено събитие извършено през днешния ден в Betahaus coworking space в София от Асоциацията на архитектите в България.
В изследването са взели участие близо 773 настоящи архитекти от София, Варна и Пловдив а едвам 25,8% от участниците считат, че секторът е по-скоро добре заплатен, 41%- по-скоро не, а 26,6% не.

Според 85% от изследваните лица секторът е мощно конкурентен, а 2/3 от интервюираните са на мнение, че е мъчно да се реализира професионално проучване.



Според 24,6% от участниците пък преимущество в тяхната работа са забавните планове, 20,6% дефинират екипът, в който работата, като преимущество, а 14,3% творчеството в работата.

24,6% дефинират за минус заплащането, 18,3% отговорността, която архитектите носят, 15,9% организацията на работния развой, а 7,1% административната работа, с която се сблъскват. 78,6% от интервюираните пък избират да работят по жилищни здания.

На въпрос по какъв начин виждате бъдещето си, 14,3% се виждат като основни архитекти, а 10,3%- като експерти с огромни планове зад тила си.

Освен социологическото изследване от Асоциацията на архитектите в България, споделиха и какво е архитектурата и показаха и своите цели и идни начинания.

Председател на асоциацията е арх. Анета Маркова.



Целите, които показа арх.Маркова са „ повдигане " на диалога за качеството на средата на живот на експертно равнище, основаване на стандарти в области, свързани със средата на живот, където такива липсват, възстановяване на средата на работа на архитектите, поощряване на виновната архитектура.

Намерението е организацията да се трансформира в посредник сред другите участници, имащи отношение към средата на живот.

Основните направления, в които ще работи неправителствената организация, е за връщане на основната роля на архитектите, учредяване мрежа от специалисти, шерване на положителни практики, образование на специалисти, работа за рационализиране на нормативната уредба.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР