Едва 5 на сто от българските предприятия преживяват пет години,

...
Едва 5 на сто от българските предприятия преживяват пет години,
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Броят на фирмите с над 10 служители е едва 7% от всички регистрирани

Едва 5 на 100 от българските предприятия претърпяват пет години, регистрира Национален статистически институт. " Напълно обикновено е да имаме подобен огромен брой " починали " компании и компании със замразена активност. Това не приказва неприятно за предприемаческите качества на българина, а в противен случай ", сподели в предаването " Преди всички " по стратегия " Хоризонт " Лъчезар Богданов, икономист в " Индъстри уоч ".

" Колкото повече се опитваме, толкоз по-голям е шансът да стигнем до нещо положително “, по този начин разяснява Богданов разбора на Националния статистически институт за демография на предприятията за последните пет години.

" Няма смяна в данните за последните години по отношение на това, което беше преди няколко години. В България половината настоящи компании нямат чиновници и още към 37% имат до 4-ма чиновници “, сподели той, акцентирайки, че големият брой от регистрирани търговци са “някаква форма на самонаетост ". Анализаторът потърси причина за това в наличното комерсиално законодателство:

" В България по данъчни и осигурителни аргументи е належащо да се записва търговец, за разлика от други страни, в които може да извършваш дадена активност като физическо лице, без да регистрираш дружество “.

Все по-често имаме вписване на сдружение с лимитирана отговорност, както и на еднолично сдружение с лимитирана отговорност, добави той.

" Това е оксиморон, вие правите самичък някаква активност, само че в действителност се регистрирате като търговец. По тази причина имаме няколкостотин хиляди регистрирани търговци, а е доста мъчно въз основата на тези данни да разграничим тези, които в действителност са пробвали бизнес ".

Броят на компаниите, които имат над 10 чиновници, е едвам 7% от общия брой регистрирани компании и по тази причина е изцяло обикновено да имаме толкоз огромен брой “загинали “ компании, разяснява Богданов. Това, съгласно него, не приказва неприятно за предприемаческите качества на българина, а в противен случай:

" Колкото повече се опитваме, толкоз по-голям е шансът да стигнат до нещо положително “ и разясни още, че " Пазарните открития са резултат от това, че доста хора пробват разнообразни неща. Няма по какъв начин да знаеш авансово какво тъкмо ще е сполучливо след две, три или пет години. Това е един от причините за това, че законодателството би трябвало да улеснява стартирането. Да е елементарно и на ниска цена повече хора да пробват ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР