Едва 46% от страните в за страните от Централна и

...
Едва 46% от страните в за страните от Централна и
Коментари Харесай

Едва четири от десет пациенти с рак достигат петгодишна преживяемост у нас

Едва 46% от страните в за страните от Централна и Източна Европаа имат скринингови стратегии за ранна диагностика на рак на гърдата, дебелото черво и шийката на матката. Относителната степен на преживяемост на рака в тези страни е доста по-ниска от централноевропейските страни. Това оповестяват от онкологичните пациентски организации във връзка Европейският конгрес „ За тъждество в битката с рака “, който ще се организира на 18 и 19 март в Рига. Целта на конкрега е да сложи тематиките за неравенството при достъпа до диагностика, лекуване и новаторски решения за битка с онкологичните болести.

В България едвам четири от 10 пациенти доближават петгодишна преживяемост. Пациентите в Чехия чакат три пъти по-дълго за достъп до лекарства спрямо тези в Австрия. От 10 нови медикамента за битка с рака в Полша са налични едвам три.

„ Напредъкът в медицината разрешава през днешния ден раковите болести да бъдат наричани хронични, което е доста обещаваща вероятност. Не е задоволително хората от Централна и Източна Европа да се опасяват от заболяването поради неналичието на навременна диагностика, липса на подготвени експерти и неналичието на достъп до реимбурсирани от страната новаторски медикаменти. В същото време в Централна Европа онкологичните болести се третират сполучливо и пациентите имат вероятността на доста години живот пред себе си”, показва Олга Валчина, член на борда на Латвийската асоциация на онкологичните пациентски организации „ Онкоалайънс “.

В тази връзка на конгреса ще бъде подложен акцент върху нуждата да бъде основан Европейски онкологичен указател на неравенствата, който в синхрон с Европейския проект за битка с рака да откри трендовете и разликите сред страните членки на Европейски Съюз и да понижи доста несъответствията в предварителната защита и лекуването на онкологичните болести. Необходимо е да бъдат основани и упълномощени национални центрове за лекуване на ракови болести, както и да бъде проведен продан на национални експерти – хирурзи, химиотерапевти, рентгенолози, както и продан на данни и практики сред страните членки на Европейски Съюз.

Темите на конгреса са в синхрон с резолюцията на Екологичен потенциал „ За подсилване на Европа в битката против рака в посока на всеобхватна и координирана стратегия”, която следва да бъде призната и правилата на правдивост, резистентност, тъждество, взаимност и иновативност, заложени в Европейския проект за бора с рака.

В рамките на конгреса пациентските организации ще подпишат Отворено писмо до Екологичен потенциал и държавните управления на страните от Централна и Източна Европа.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР