Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в

...
Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в
Коментари Харесай

2/3 от свинското месо в родните магазини е внос

Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е създадено в България, сочи статистиката.

Производителите сигнализират, че свиневъдството е застрашено от всеобщи банкрути, тъй като изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на кг краставици, а страната подценява бранша.

България е измежду дребното европейски страни, които не подкрепят задоволително свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас.

" Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, тъй че е явно какво се случва ", споделя ръководителят на браншовата организация Димитър Михайлов, предава БНР. 

Той добавя, че във време, в което държавното управление приказва за продоволствена сигурност у нас се създава под една трета от нужното свинско месо:

" То е към 30 %, със 70 % импорт ".

Докато браншът води договаряния с страната за подкрепяне, индустриалните разноски изпреварват в пъти продажната цена на свинското.

" И все още едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лв. или по лев на кг. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е на половина на цената на краставиците и доматите ", показва още Михайлов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР