Едва 2940 дози от ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV)

...
Едва 2940 дози от ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV)
Коментари Харесай

По-малко от 3000 дози срещу HPV са поставени през миналата година

Едва 2940 дози от имунизацията против човешки папилома вирус (HPV) са сложили персоналните лекари на девойки от 10 до 13 години през предходната година. Данните са на здравното министерство, което заплаща имунизацията по националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка, заяви БНР.

От Министерство на здравеопазването регистрират забележителен спад във имунизационното покритие измежду тази група и възнамеряват осведомителна акция с деца и родители през есента. От основаната неотдавна HPV коалиция, която сплотява лекари и неправителствени организации, също стартират акция, ориентирана към родителите, която ще бъде под надпис „ Защити бъдещето им “.

„ Преди повече от 10 години страната стартира да обезпечава ваксини против папилома вирус. Първоначално за девойките на 12 и 13 години, а от две години са обхванати и девойките на 10 и 11. Разрешени за използване са две ваксини, внасяни от две компании. Препаратите не съдържат жив вирус “, сподели епидемиологът доктор Христиана Бацелова, член на обединението. Тя акцентира, че концепцията е да бъдат имунизирани девойките в интервал преди да стартират да водят деен сексуален живот и действително да имат имунитет и отбрана преди да стартират да водят сексуален живот. Ваксината обаче може да се слага и след тази възраст. Най-ефективна е, когато бъде приложена сред 9 и 26-годишна възраст, прецизира епидемиологът. Възрастовата граница е необятна, в това число до 45 години, само че има и случаи на слагане по-късно.

„ Тъй като имунизацията не е в наложителния имунизационен календар, персоналните лекари би трябвало да убеждават родителите, че е нужно слагането й за предотвратяване на децата от съществени болести “, разяснява доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор, също член на обединението. По думите ѝ се интересуват и родители на момченца.

„ Към момента напъните на здравното министерство са ориентирани към разширение на обсега на имунизация при девойките, защото данните демонстрират спад до 1 % при тези на възраст от 10 до 12 години. Това е обвързвано с внезапното понижение на доверието към имунизацията против папилома вирус след гибел на дете, което развива рядко заболяване след слагане на такава ваксина. Имаше сериозен медицински отчет. Не се даде публичност на този отчет. Бяхме оставени сами да обясняваме на родителите, че това не е истина и няма риск за здравето на децата им. В България всеки ден по една жена се разболява “, сподели още доктор Николова. 

Д-р Бацелова разяснява и митовете за HPV имунизацията измежду които са, че провокира рак, че поврежда нервната система и води до гибел. „ Факт е, че има риск от алергична реакция, както и при другите ваксини, само че сама имунизацията е с потвърдена сигурност “, сподели тя.

Извън националната стратегия искащите да се имунизират могат да си купят препарата, като цената варира от 130 до 170 лв. на доза, а след 14-15годишна възраст нужните дози са три. Ваксината може да се закупи в аптека и да се сложи в кабинета на персоналния доктор.

Настоящата стратегия на здравното министерство ще работи до 2024-та година. Според доктор Бацелова, с цел да има резултат върху обществото, обсегът на имунизираните би трябвало да стигне 70-75 % обсег на съответния набор. Една от задачите на СЗО е до 2030-а година 90 % от девойките на възраст до 15 години да са имунизирани против папилома вирус.

Снимка: hpv-shield.ch
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР