Едва 25% от огнеборците в САЩ са подготвени за гасене

...
Едва 25% от огнеборците в САЩ са подготвени за гасене
Коментари Харесай

Американските пожарникари не знаят как се гаси електромобил

Едва 25% от огнеборците в Съединени американски щати са готови за гасене на горящ електрически автомобил, разгласи Националният съвет по транспортна сигурност (NTSB), представен от Bloomberg. Почти една трета от американските пожарникари въобще не са обучавани за сходни обстановки, а половината даже не са получавали указания или протоколи по какъв начин да работят при положение на запалила се кола на ток.

Всеки втори огнеборец, интервюирани от NTSB признава, че не е прекосявал инструктаж за гасене на йон-литиева батерия. Почти 2/3 от противопожарните служби и доброволческите подразделения изясняват неналичието на логаритъм за дейности и механически средства за потушаване на такива пожари с незадоволително финансиране.

Според статистика от 2018 година огън е възниквал в едвам 3% от пътнотранспортните катастрофи със смъртен излаз. Пожарите в произшествия с електрически автомобили са още по-малко - не повече от 2%.

Популярността на колите на ток обаче стремглаво нараства, а гасенето на йон-литиеви батерии не е елементарно. Съществува риск от детонация и токови удари, а даже към този момент угасени акумулатори имат податливост към наново самозапалване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР