Едва 1% от фирмите са проявили интерес към антикризисните мерки,

...
Едва 1% от фирмите са проявили интерес към антикризисните мерки,
Коментари Харесай

БСК: Едва 1% от фирмите са проявили интерес към антикризисните мерки на Банката за развитие

Едва 1% от компаниите са показали интерес към антикризисните ограничения, финансирани по линия на Българската банка за развиване (оборотни заеми до 300 000 лева.), 4% към момента изследват опциите на програмата, а за 27% мярката е неприложима. Това демонстрират междинни резултати от годишната анкета на Българската стопанска камара, показана по време на онлайн среща, проведена от Министерството на стопанската система с представителите на работодателските организации.

Целта на срещата бе да се регистрира напредъкът по осъществяването на икономическите ограничения от МИ и да се обсъдят оферти на работодателските организации за нови ограничения за превъзмогване на отрицателните последствия от COVID-19.

В хода на диалога стана ясно, че все още ББР е сключила контракти с 8 банки-партньори, има 874 потвърждения за заеми на стойност 113 млн. лева от общо 500 млн. лева наличен запас.

Новото е, че от ограниченията през ББР ще могат да се употребяват към този момент и огромни предприятия, като са увеличени и праговете за кредитиране: за МСП – до 1 млн. лева, а за огромни предприятия – до 2 млн. лева ББР дава гаранция в размер на 80% на всеки доказан заем.

По отношение на ограниченията по линия на Фонда на фондовете представителите на БСК подчертаха, че чакат бързо адаптиране и разяснение на инструментите, които към този момент остават непознати за по-голямата част от бизнеса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР