Еднояйчните близнаци Скот и Марк Кели се включили в проект

...
Еднояйчните близнаци Скот и Марк Кели се включили в проект
Коментари Харесай

Престоят в космоса променя човешката ДНК

Еднояйчните близнаци Скот и Марк Кели се присъединили в план на НАСА, чиято цел била да изпратят един от двама близнаци в космоса, до момента в който другият остава на Земята, след което да бъдат извършени сравнителни проучвания на братята. Целта на плана е да се оцени въздействието на изискванията в космоса върху човешкото тяло и душeвност .

Скот прекарал 340 дни на борда на Международната галактическа станция през 2015 година, като с това слага и връх за най-дълъг престой в орбита . Обичайно космонавтите остават там не повече от шест месеца.

Когато се върнал назад на Земята, той се оказал по-висок с пет сантиметра , само че все още растежът му се е нормализирал. Скот е бил и измършавял , а видовият състав на бактериите в червата му е бил напълно друг . Но най-впечатляващото е, че неговият генетичен код също се е трансформирал доста и ДНК-то му към този момент не е идентично с тази на брат му Марк.

 Снимка 345418

Към момента към 7% от генетичния код на Скот остават променени, а учените считат, че това може да остане по този начин вечно . В изказването на НАСА по случая написа: "...смята се, че промените се дължат на стресовите фактори, свързани с пътуването в космоса, които може да доведат до промени в биологичните пътища на клетката ". И още: " Подобни дейности могат да доведат до образуването на нови молекули, като мазнини или белтъци, клетъчно раздробяване, както и до включване и изключване на гени, които трансформират клетъчните функционалности. "

Според НАСА промените във физиката на Скот се дължат на намалените равнища на О2 и гравитация в галактическата среда, в която се е намирал в продължение на толкоз дълго време. Но те са обратими - за разлика от променените гени, виновни за образуването на костите, кислородния апетит, от отговорите на имунната система и от " поправката " на ДНК.

Един от откривателите по плана - Кристофър Мейсън, споделя, че " тялото мисли, че би трябвало да се пази " и " това е молекулярното проявяване на отговора на тялото към напрежението " от престоя в космоса.

Към момента по разбора на резултатите работят 200 учени от 30 страни, а НАСА ще разгласява откритията по-късно тази година.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР